עיניים שלי

אתם מוזמנים לשאול שאלות
שמטרידות אתכם, וגם לשלוח
סיפורים, שירים, ציורים או
צילומים שיצרתם (אפשר בשם
בדוי). על הכול אתם מקבלים
תשובה אישית, חלק מתפרסם
בעיתון המודפס והשאר יופיע כאן
באתר.

העץ המפותל

כתבה: אורי רום תדהר, בת 9

פעם אחת, ביער רחוק מאוד צמח עץ שהיה שונה מכל עצי היער האחרים. גזעיהם של כל עצי היער האחרים צמחו ישרים וזקופים וצמרתם הגיעה עד השמים. אבל גזעו של העץ המיוחד הזה צמח בלולאות ופיתולים ועיקולים. כל רואיו הכירוהו בשם ‘העץ המפותל’ ובני אדם ובעלי חיים רבים באו מכל קצוות תבל לחזות בתפארתו. אחרי שכולם הלכו משם, העצים האחרים הציקו לעץ המפותל המסכן ולעגו לו בשפה שרק צמחיית היער הבינה. “אנחנו שונאים את הגזע שלך ואת הענפים שלך ואת העלים שלך בגלל שהם מפותלים ומעוקלים! יום אחד הם יכרתו אותך ויעשו ממך עצים להסקה ואתה תבער לנצח!” דבריהם העציבו מאוד את העץ המפותל, ואילו ידעתם את שפת הצמחים הייתם שומעים בכל לילה את בכי התמרורים שלו עד שנרדם.
כעבור שנים רבות, ביומו האחרון של החורף ולפני תחילת האביב, באו חוטבי עצים ליער וחיפשו עצים מתאימים. אבל לא להסקה, אם כי לבנייה. הם כרתו את כל עצי היער כדי לבנות מהם בתים ולייצר שולחנות, כסאות ומיטות. כשהם הסתלקו לבסוף מהיער, נותר בו רק עץ אחד. ואני בטוחה שלא תופתעו אם אומר לכם שזה היה העץ המפותל. חוטבי העצים ראו כמה גזעו וענפיו מפותלים ומעוקלים וידעו שלא יוכלו לייצר ממנו דבר. וכך נשאר העץ המפותל לבדו אחרי שכל העצים האחרים נעלמו.
סוף

תצלום של הים והאלמוגים באילת

צילמה: נעם פלוטקין, בת 11

תצלום של חיפושית ממשפחת העליות

צילם: לביא פלוטקין, בן 12

באש ובמים

כתבה: אביטל סיאני

תמיד אחרייך
בקשיי הדרכים
אלייך הולכים
ועומדים איתך בדום.

בזמנים טובים
וגם פחות
שייטת 13 תמיד בראש
אין ממה לחשוש.


במלחמות, ובאחדות
שייטת 13 לוקחת פיקוד,
קדימה , תנו להם יד
הידד לאריות האדומים שהאש בעיניהם לא כבתה
הלהבה מעולם לא פגה.
בדד, יחד ולחוד
במהלמות הקשות,
הקרבות האהבות והמרדפים
מן החושך יצאו אלפי העטלפים.

תצלום של פלפלים

צילמה: שיר בינשטוק

איור שקיעה ללא שם

יצרה: אלכס ברנשטיין, בת 14

שיר

כתב: עמוס זית שובל, בן 7

קם בבוקר דן החתול 

ומתמתח 

כי בא אורח

 

האורח מלכלך מלכלך מלכלך 

והחתול מסדר מסדר מסדר 

 

פתאום דן הולך לישון (בלילה) 

 

ואז 

קם בבוקר דן החתול 

ומתמתח 

כי בא אורח 

 

האורח מלכלך מלכלך מלכלך 

והחתול מסדר מסדר מסדר 

 

פתאום דן הולך לישון (בלילה) 

 

ואז קם בבוקר דן החתול 

ומתמתח 

כי בא אורח 

האורח אומר הי אני קפיצי החתול 

וזה כל הסיפור

גול, גול, דייגו!

כתבה: איילה בקי טבצ’ניק, בת 11

בתור ילדה למשפחה ארגנטינאית, השאלה הראשונה ששאלו אותי חברים כשהודעתי להם שאני טסה לארגנטינה היא “את תפגשי את מסי?”
אז התשובה היא לא, לא זכיתי לפגוש את ליונל מסי, (שהוא, אגב, השחקן האהוב עליי) אבל זכיתי לשמוע הרבה מאוד על הכדורגל הארגנטינאי. אני ילדה שמאוד אוהבת כדורגל, אני אוהבת לצפות במשחקי ליגת-העל, מעודכנת במשחקיה של נבחרת ישראל- אבל אני כאן כדי לספר לכם סיפור מיוחד על נבחרת מיוחדת, ברבע גמר מיוחד בטורניר מיוחד.
זה היה מונדיאל 1986, שנערך במקסיקו. האווירה הייתה מתוחה, נבחרת אנגליה מול נבחרת ארגנטינה ברבע הגמר. שתי הנבחרות היו חזקות – את נבחרת אנגליה עיטר כוכב של גביע עולם מ-1966, וארגנטינה התהדרה בכוכב טרי יותר על המדים, מ-1978.
היריבות בין שתי המדינות חובבות הכדורגל החלה כנראה עם הרחקתו של קפטן ארגנטינה, אנטוניו ראטין, במשחק בין אנגליה לארגנטינה במונדיאל 1966; ארגנטינה הודחה מהמשחקים ואילו אנגליה המשיכה וזכתה בגביע. אוהדי ארגנטינה, ולא פחות מכך גם נבחרת ארגנטינה, היו נחושים בדעתם לצלוח את גביע העולם ולנצח במונדיאל (מה שבאמת קרה באותו גביע העולם). ובכן, כשנפגשו הנבחרות באותו היום – המתח היה בשיאו, בין היתר בגלל מלחמה בין בריטניה לארגנטינה שהתרחשה כמה שנים בודדות לפני כן.
6 דקות לאחר המחצית השנייה – התוצאה עדיין הייתה 0:0.
דייגו ארמנדו מראדונה. דייגו. שחקן אמנם צעיר, אבל אהוב ונערץ בקרב מדינתו, ארגנטינה – בעט באלכסון אל חברו לקבוצה, חורחה ולדאנו, והמשיך לרוץ בתקווה שולדאנו יחזיר לו את הכדור – אך חורחה החטיא והכדור התגלגל לעבר שחקן הקישור האנגלי, סטיב הודג’, שנסוג אחורה כדי להגן. הודג’ ניסה להשתלט על הכדור, אבל נכשל, והכדור המשיך לעבר הרחבה של אנגליה, לתוכה רץ מראדונה. השוער האנגלי, פיטר שילטון, כבר רץ להדוף את הכדור – אבל מראדונה התרומם לנגיחה – הכדור הגיע לפניו – ומראדונה הסיט אותו עם אגרוף שמאל, וכך הכדור נכנס לשער ויצר את אחד השערים הלא צפויים, האכזריים, המנוולים, הערמומיים אך המדהימים בתולדות גביע העולם.
אוהדי הנבחרת האנגלייה – והנבחרת האנגלייה – היו המומים, פשוט המומים, כשהשופט התוניסאי עלי בן נאסר אישר את השער. גם מראדונה היה המום – אבל הייתה לו סיבה טובה, כי הוא הרגע שינה את עולם הכדורגל.
הארגנטינאים חגגו, בעת שהשחקנים האנגלים מחו ללא תועלת.
השער השני במשחק זה היה לא פחות מפתיע ונהדר מהשער הראשון, שכונה לאחר מכן “יד האלוהים.”
את השער השני ניתן לספר יותר קצר ולעניין;
מראדונה רץ עם הכדור לצידו חצי מגרש. הוא עבר אחד, שניים, שלושה, ארבעה… חמישה שחקני הגנה אנגליים, והכדור עוד לצידו! לאחר מכן הוא הבקיע גול נפלא- גולד של כדרור ארוך במיוחד. הגול הזה, אגב, נבחר ל”שער המאה”.
אז אני מאוד מקווה שנהניתם מהסיפור על דייגו, שהוביל את נבחרתו לא רק להישג הזה של גביע העולם, אלא גם הגיע להישג אישי כשהוא מוכתר עד היום כאחד מענקי הכדורגל החשובים בעולם.
תודה לך ארגנטינה, תודה לך דייגו.

שיר למקומות

כתבה: דניאלה שריר פרידמן, בת תשע וחצי

שיר למקומות
איפה שיש אנשים בירח
איפה שיש הורקנים גדולים
איפה שרואים שמש וירח
יחדיו מסתובבים ומתחלפים
איפה שרואים חתול זקן
בידים של ילדה אוהבת
איפה שמרגישים את המקום שבו אמא מנשקת
איפה שיש חלומות מתוקים,
הסתיו כבר חלף ילדתי אל תפחדי נא
שבי על ידי נהיה שקטים
את תראי, לא לא אל תתחבאי
אף סיוט פה לא יופיע
רק חלום מתוק על ילדת ארנבים
הירח הגיע, היקינטון פרח
ילדתי, תראי כמה יפה הוא צמח
עצמי את עינייך אשאיר לך אור קטן
ואת הרגע הזה לא תשכחי לעולם
איפה שאת אז גם אני
אני שלך ואת שלי, ילדתי

סיפור

כתבה: זיו כהן, בת 10

הרגשתי המום לא הבנתי איך להביע את עצמי ישבתי פגוע מול הטלפון שלי הוציאו אותי מהקבוצות ווצאפ שדניאל מנהל קוראים לה מסיבות לפצות אמרתי לעצמי אוקיי אני אשאל את דניאל בבית הספר למוחורת כאשר שאלתי את דניאל את השאלה הוא ציחקק ואמר: מה אתה אתה לא יודע. הגעתי הביתה צנחתי לערמות השיעורים כשסיימתי הוצאתי את הטלפון הנייד שלי שלחתי סמיילי לשחר, הסמיילי היה שואל עצוב כעבור שתי דקות שחר ענה לי סליחה שהוצאנו אותך מהקבוצה דניאל לא אוהב את זה שעמליה אוהבת אותך ולא אותו אחרי זה דיברתי עם דניאל הסברתי לו שאני שונא את עמליה ושדניאל החזיר אותי לקבוצה הבנתי שלפעמים סמיילי פותר הרבה

 

ציור של פנד וחלילה

ציירה: אלכס ברנשטיין, בת 14

ציור אימוג’ים

ציירה: לני נחמיה, בת 8

מקבץ שירים

כתב: יאיר לביא, בן 8

יום אחד

עוד יום אחד נלך בשבילי תבל

עוד יום אחד ניתבול בנער

עוד יום אחד נתוס לפריז

עוד יום אחד נלך בערים

רק תני לי עוד יום אחד

*

חלום קטן

חלום קטן צץ בליבי

החלום הזה יפה וציבוני

הוא בתוך ליבי אני מרגיש חופשי

*

עצב

עצב יכול להכעיס ותמיד אמא אומרת לי עצב זה רגש טיבעי וצריך לדעת לתת לו מקום אף פעם לא הבנתי למה היא אומרת לי את זה  אז מתי שאני מתעצבן אני שומע הד בראש שלי ותמיד נשאר בסימן שאלה מזה אומר וכשהיא הסבירה לי היא לא אמרה הרבה אבל היא אמרה הכל לטובה

חיים זה משו טוב

כתב: יאיר מגור, בן 8 וחצי

חיים יש

חלקים טובים

ויש רעים

ויש חלקים לא מוצלחים

 

יש חיים

קשים

ויש חיים

מעצבנים

ויש ממש

מעצבנים

 

פזמון:

אבל דבר

אחד אין

חיים חדשים

ואין ישן

ואי אפשר לעצור

את הזמן שלנו

 

יש חיים

סבבה ויש

חיים בסדר

יש חיים אחלה

יש חיים ממש 

גרועים וממש

טובים

 

פזמון:

אבל דבר

אחד אין

חיים חדשים

ואין ישן 

ואי אפשר לעצור

את הזמן שלנו

שעונים

כתב: איילה בקי טבצ’ניק

בחלון ראווה של חנות ישנה,
עומדת מוכרת קטנה וזקנה,
על שולחן מציעה שעונים למכירה,
יש הרבה מתעניינים, ארוכה השורה.
אפשר לראות שם שעון דיגיטלי,
בצבע ירוק זוהר או כתום, כך נראה לי,
עם מספרים שחרחרים על לוח חשמל,
זה חדש! משוכלל! זה יוצא מן הכלל!
יש גם שעון כיס די עתיק,
עשוי מזהב ומשתלשל מהתיק,
רק היום, חברים, הוא שווה מיליונים!
(או אולי בכלל לירות? או שמא אסימונים?)
ישנו גם שעון אלגנטי נחשק,
את מוזמנת, גברתי, לך שטרות בארנק,
זה מותג יוקרתי עם מחוגים זהובים,
תהיו עם שעון- לא תהיו עצובים!
כך כל היום הם קונים ממנה,
עד שבסוף היום הסחורה איננה.
אבל המוכרת חשבה בתוך ליבה,
ששעון
פשוט
צריך
להראות
מה
השעה.

הכדור המיוחד

כתב: אדם פרי, בן 9

היה לי כדור מיוחד שהכנתי. יום אחד הבאתי אותו לגן ומישהו שבר לי אותו. הילד אמר סליחה והכנתי כדור חדש, אבל אותו ילד גם יכין לי ציור. נורא שמחתי.

אני נורא ממהר, כבר רבע לשקיעה!

כתב: תומר נסלבסקי, בן 11 וחצי

האם קבעתם פעם להיפגש עם מישהו ברבע לשקיעה? או בזריחה וחצי? אני יכול לשער שלא. הרי יש לכם שעון, והייתם יכולים לקבוע שעה מדויקת לפגישה. אך מה עשו לפני המצאת השעון? איך היו מגיעים בזמן לפגישות, לארוחות ולשיעורים? בלי שעון, איך הייתם יודעים כמה זמן אתם כבר תקועים בפקק התנועה הזה של אורְחת הגמלים?

מאז ומתמיד אנשים היו צריכים למדוד זמן. למשל, כדי לדעת מתי לזרוע את הזרעים ומתי לקצור, מתי להאכיל את החמור ומתי לחלוב את הפרה. הם החלו לחפש תופעות מחזוריות בטבע. לדוגמה, בכל פעם שכדור הארץ מקיף את השמש זוהי שנה. ממולד ירח אחד ועד לבא, עובר חודש. מהרגע שבו זורחת השמש ועד שהיא שוקעת, עובר יום. אך לא רק גרמי השמים יכולים לעזור במדידת הזמן. כאשר הניצנים נראים בארץ, סימן שהגיע האביב, וכשהחצב פורח, זהו הסתיו.

לפני כ-4,000 שנה החלו האנשים להמציא לוחות שנה. הראשונים שעשו זאת היו השוּמרים ממסופוטמיה, עירק של ימינו. הם חילקו את השנה ל-360 ימים, שבכל אחד מהם 12 שעות. את השעות הם מדדו באמצעות המצאה חדשה: שעון שמש. הם הציבו מקל באדמה וסימנו מסביבו קווים. כל קו סימן שעה. לפי מיקום הצל, ידעו מה השעה. לכן, השעון נקרא אז שעון צל.

אולם בשעון השמש ישנה בעיה. אי אפשר להשתמש בו בלי שמש – למשל בתוך הבית, ביום מעונן או בלילה. זאת הסיבה לכך שהם חילקו את היום ל-12 שעות בלבד: את שעות החשכה הם לא ספרו.

אנשי המזרח הקדום המציאו את שעון המים. הם מילאו דלי במים וניקבו בו חור זעיר. המים טפטפו אט אט מהדלי, וברגע שזה התרוקן, היה זה סימן לכך שעברה יחידת זמן גדולה. בדופן הפנימית של הדלי סומנו 12 קווים המציינים יחידות זמן קצרות יותר. שעוני המים היו נפוצים במצרים כבר לפני 3,500 שנה, ועל אחד הקברים שם כתוב: “פה קבור ממציא שעון המים”.

גם הסינים השתמשו בשעוני המים, אך הם נתקלו בבעיה: בחורף הסיני הקר המים קופאים, ואי אפשר למדוד איתם זמן. הם חשבו והמציאו המצאה חדשה: שעוני נר. הם מדדו את הזמן לפי כמות השעווה שנמסה. אלא שמהירות דעיכת הנר תלויה בתנאי האטמוספרה, בלחות האוויר ובגודל הנר והלהבה.

לבני המאיה, שבט קדום שחי במרכז אמריקה במאות הראשונות לספירה, הייתה שיטה מיוחדת. הם בנו מגדלים ומספרו אותם. כאשר עמדו על הבניין המרכזי וראו את השמש שוקעת מעל בניין 10, לדוגמה, הם ידעו שהגיע הזמן לזרוע את התירס.

לפני כ-600 שנה התפתחה אמנות הזכוכית. באותה תקופה הומצא שעון חדש: שעון החול. שני כדורי זכוכית חוברו זה אל זה וביניהם נפתח מרווח זעיר שדרכו החול יכול לעבור. השעון זכה להצלחה רבה: ספנים השתמשו בו למדידת זמן ההפלגה, במפעלים השתמשו בו למדידת זמן ההפסקה לעובדים, ובמטבח הוא שימש למדידת זמן הבישול. הוא נקרא “טיימר ביצים”, משום שהשתמשו בו למדידת זמן בישול הביצים.

את השעונים המכאניים הראשונים, שהופעלו באמצעות רכיבים מורכבים יותר כגון גלגלי שיניים, הרכיבו הנזירים הקתוליים בימי הביניים. בהתחלה היו אלה שעונים כבדים ביותר, ולכן התקינו אותם על מגדלים. בכל שעה היו הפעמונים שבראשי המגדלים מצלצלים, וכך ידעו כולם מה השעה. בתקופת שלטון העות’מניים בארץ ישראל (1516-1917) הוקמו שבעה מגדלי שעון בארץ – ביפו, בצפת, בחיפה, בחאן אל-עומדאן, בעכו, בשכם ובירושלים.

עם השנים הבינו השענים איך להקטין את חלקי השעון, ויצרו את שעון הכיס. השעון נהפך לפריט אופנתי ויוצר בייצור המוני. באופן מוזר, כאשר נוספו מחוגי הדקות לשעונים, רבים התנגדו להם משום שמהירות תנועתם הלחיצה אותם.

ב-1957 הומצא שעון היד בעל הסוללה הקטנה, שאנו עונדים עד היום. עם התפתחות המדע הומצא השעון המדויק ביותר, נכון לעכשיו, שעון אטומי. הוא מדויק כל כך, שהסטייה שלו היא רק שניות בודדות במשך כמה אלפי שנים.

אז בפעם הבאה ששואלים אתכם מה השעה, הרימו את הראש לשמיים, ותגידו, “השמש נמצאת שתי אצבעות לפני רום השמיים, כלומר” – כאן תציצו מהר בשעון – “השעה היא 11:45.”

שירה

כתבה: שושנה שטיין

לפי המורה שלי
שירים צריכים להיכנס למבנה קבוע
או שהם לא שירים.
כנראה ככה לימדו אותה.

פעם חשבתי כמוה
בשבילי, כתיבת שירים הייתה
חרוזים מאולצים
מבנה עצוב
תבנית מלאה בקשיחות
אבל שירה אמיתית לא מאולצת
היא זורמת, כמו מוזיקה
חושבים עליה הרבה
אבל לא כל כך הרבה
שהיא נהיית מתלה.
היא לבושה בבגדים שהכי מתאימים לה
בין אם הם חרוזים
או לא חרוזים.
שירה אמיתית
זה כשכל המילים מתחברים כמו פאזל
הם כולם מכינים משהו אחד
אבל כל חתיכה מיוחדת.

יותר מרק אמה

כתבה: שושנה שטיין

א.

כשממציאים
משחקי תפקידים
ממציאים דמות
והם לא יכולים להיות סתם מישהו
צריך שיהיה בהם את הלב שלך.

ב.

בתור ילדה
הייתי אמה
ג׳ינג׳ית, מצחיקה, וחכמה
מורה
וטכנית גם אמא ואשתו של מישהו
אבל זה לא היה משנה:
היא הייתה חברה טובה
של לרה, שגם הייתה מורה
הם יצאו להרפתקאות
ורק החברות הזאת באמת הייתה חשובה.
יכלתי למחוא כפיים
ולהפוך מילדה בכיתה ג׳
למי שרציתי להיות.
ללכת מבית ספר וחוגים
לעולם שבו שפכו עלי פודינג
והתחפשתי למורה המחליפה ״גברת יקר״
לחיות את החיים הכי טובים שלי כה״אני״ הכי טובה.
אם הזמן נהייתי גם
יותר כמוה
וגם
פחות כמוה
וכבר לא הצלחתי למצוא את החלק בי
ששיחק אותה
וישחק אותה
כי היא כבר לא הייתה
מי שרציתי להיות.

ג.

בכיתות ד׳ וה׳
המצאתי מישהו חדש:
ג׳רונימו סטילטון, ממש כמו בספרים!
הייתי מורידה את המשקפיים
לקצה האף
ומוצאת את כל
החלקים הפחדנים בי.
לא רציתי להיות ג׳רונימו
ליפול ולהתעלף
אבל נהניתי מלשחק אותו
ומלהציג את כל הפחדנות שלו
ויכולתי לצחוק עליו
לצחוק על עצמי
לקלוט
שאף אחד לא מושלם
ואם טועים, זה לא עניין גדול
אלא אם כן עושים את זה עניין גדול.

ד.

עכשיו אני אשתו של רב
(רב מסורתי, בלי חליפות שחורות)
שגדלה ענייה
והייתה לה משפחה גדולה
והיא עדינה, יותר עדינה ממני
אני לא כל כך דומה לרוז
אין לי ארבעה ילדים, אין לי בית כנסת
אבל באותו הזמן
אני בדיוק כמו רוז
כשאני משחקת אותה
אני קוראת לצד השקט שלי
הדאגתנות שלי, הנחמדות שלי
הצד הדובר-אמת שלי.
עם רוז
אני סוף סוף יכולה לקחת את כל הרגשות שלי
כל המחשבות שלי על זה שאני לא עשירה
שיש לי בית קטן
שאני דואגת שאבא שלי לא ימצא
עבודה טובה וקבועה-
ולהביע אותם.
אני יכולה להיות עצמי בלי להיות עצמי
לספר הרבה בשם מישהי אחרת
ואפילו שהצד העצמאי שלי
הצד של אמה
לפעמים מתגנב למשחק שלי
זה בסדר
ואפילו אם אני שונה מרוז
יש לנו את אותו לב
וזה מה שחשוב.

הוי, איך אתה מעז!

חוצפה בספרות

כתבה: איילה בקי טבצ’ניק, בת 10

בספרים שאנחנו מכירים, בכל ספר מרתק וטוב, חייב שתהיה דמות אחת חצופה. פשוט חייב! בספרות העולמית דמויות שובבות הן מאוד מאוד פופולריות בשל אופיין הנועז, שלא בהכרח מתקבל על הדעת של כולם. לי גם, באופן אישי, יש שלושה חצופים אהובים עליי במיוחד מהספרים:
1. ג’יימס פוטר (הלוא הוא אביו של הארי פוטר, גיבור סדרת הספרים הנפלאה שאני ממליצה בחום)
2. בילבי גרב-ברך (מלכת החצופים, אין יותר שובבה ממנה)
3. פיטר פן, (הלוא הוא שובב וחצוף מאוד, בהחלט אינו מתקבל על הדעת).

מה שאנחנו אוהבים בדמויות החצופות האלו זה האומץ להם לומר את מה שהן חושבות, בקול רם ובאומץ-לב. כשבילבי יצאה, לדוגמה, היא ממש לא הייתה מקובלת על הדעת של הורי העולם, בשל אופייה השובב והלא-מנומס כלל. היא ניכרת מאוד בשל מעשי הקונדס שלה, תגובותיה המוגזמות והנועזות שלא התקבלו על הדעת באותו זמן. לדמויות האלו אומנם יש אופי חזק מאוד, והן שובבות, אבל בחלק מהפעמים החוצפה ומעשי הקונדס נובעים דווקא ממקום רגיש יותר. לדוגמה, ג’יימס פוטר, שעליו דיברנו קודם, ביצע מעשי שובבות רק בשל נערה שבה הוא היה מאוהב, והוא רצה לתפוס את תשומת הלב שלה. אני לא הייתי ממליצה שתעשו את זה, חברים. כמו כן, כאשר ישנם מעשי חוצפה שאינם מקובלים על הדעת, דמות אחרת, שאינה אוהבת את מעשה הקונדס, (בדרך כלל הורה, או מבוגר אחראי) קוראת לדמות החצופה בשמה המלא (ודאי קראתם מקרים כאלו) ונוזפת בה. לעיתים הדמות מקבלת עונש. דוגמה נוספת לשובבה קטנה (עם קצת חוצפה, אבל שובבה) היא אן שרלי, מסדרת הספרים המקסימה “האסופית” שידועה באופיה החולמני, ונוטה הרבה פעמים להביע דעות, שלא מקובלות כלל על האנשים סביבה, שאינם רואים את דעותיה בעין יפה. ישנם עוד חצופים, זו רק התחלת הרשימה…..
מה אומר ומה אגיד לכם, קוראים יקרים? אני לא הייתי ממליצה לכם כלל להיות חוצפנים. בכלל. טוב, נו, אולי רק פעם אחת…

חרם

שיר מאת: שילת הודיה גולן

חרם זה לא דבר טוב בכלל,

חרם זה לא נעים לאף אחד החרם מרחיק חברים

וגורם להרגשה לא נעימה

החרם גורם לבדידות ועצבות

חרם זה דבר רע

עלינו לעשות מעשים טובים

ושיהיו סביבנו תמיד חברים

שני שירים

מאת: אביטל סיאני

1. 

כִּנּוֹרוֹת עֲמוּמִים
נִשְׁמָעִים כְּשֶׁהֵם הוֹלְכִים בִּשְׁבִילִים
הַמְּסֻמָּנִים
שֵׁם הָאַחְוָה וְהַדְּאָגָה מִתְחַלְּפִים
מָתַי הַמָּשִׁיחַ יָבוֹא, אֲנָשִׁים פֹּה מְיֹאָשִׁים.


כְּשֶׁהַמִּלְחָמָה תִּגָּמֵר
יִשָּׁמְעוּ הֵיטֵב הַשּׁוֹפָרוֹת
בְּכָל פִּנָּה, בְּכָל אֵזוֹר בָּעִיר
כְּשֶׁיִּסְתַּיְּמוּ הַקְּרָבוֹת, יַחְזְרוּ הָאַהֲבָה וְהַשָּׁלוֹם לִשְׁכֹּן בְּתוֹךְ עַם יִשְׂרָאֵל.


כְּשֶׁהַגְלוֹת תִּסְתַּיֵּם
וּקְרוֹב הַיּוֹם
שֶׁבּוֹ כָּל עַם יִשְׂרָאֵל יִשְׂמַח וְיַעֲלֹז.

2.

הָאֹפֶק מִתְרַחֵב
כְּשֶׁהָאֱמוּנָה מְנַצַּחַת
הָאֹשֶׁר מְקָרֵב
כְּשֶׁהַבְּדִידוֹת צוֹנַחַת.


אֵינְסְפוֹר חִיּוּכִים
נִשְׁלָחִים כְּמֶסֶר
לְעוֹלָם,
וְהַטּוֹב יְבַשֵּׂר לְכֻלָּם
שֶׁהַשָּׁלוֹם נִמְצָא בְּיָדָם.

חֶלְקֵי הַפָּזֶל הַחֲסֵרִים
יִשְׁתַּלְּבוּ בְּתוֹךְ מִסְגֶּרֶת אַחַת שְׁלֵמָה.
הָאֱמֶת הַפְּשׁוּטָה מְצוּיָה עָמֹק בַּנְּשָׁמָה.

טיול

מאת: ענבר ממן, בת 10

לפני שבוע הלכתי לטיול עם המשפחה זה היה מקום קסום
עם אגם ועצים ופרחים.
כל אחד היבט לצדדים וחשב. היתה שתיקה ארוכה, מוזרה פתאום היא נראתה לי יפה ומיוחדת, אך אמא הפרה את השתיקה “איזה עץ יפה” “לו הייתי לטאה הייתי מטפסת על העץ”
אמרה אמא. ולרגע קט חזרה השתיה היפה. “איזה אגם צלול” “לו הייתי דג היתי צולל ושוחה באגם” אמר אבא. “איזה פרחים ריחנים” “לו הייתי פרפר הייתי מרחרחת את הפרחים”,לו הייתי דולפין הייתי משחקת עם אבא במים” הוסיפה אחותי הקטנה.

ורק אני חושב – למה הם רוצים להיות יצורים אחרים?
מה לא טוב להם בחיים הרגילים?
אבל עכשיו אני חושב שבעצם הייתי רוצה להיות
ציפור שיר קטנה, או אריה, הייתי שוכב בצל עד שיביאו לי ארוחה. או גרביל קטן וליקפוץ ולחפור כל היום מחילות.

איור בנושא ‘כן’

יצרה: גילי גודין, בת 11

שיר מאת אביטל סיאני

שנה חדשה
בפתח,
וכולנו במתח.

מה נבקש לקראתה?
שמחה, בריאות ושלווה
אהבה שלום ורעות.

שנה חדשה בפתח,
עכשיו התפילות עולות אל על בטהרה,
אנחנו עושים חשבון נפש זו עם זה
באחווה וביראה גדולה.

אנחנו מאחלים,
לחיים טובים ומאושרים
על ידי אהבת חינם תיבנה ירושלים.

שיר מאת אביטל סיאני

כשקמתי בבוקר
הבנתי שלשלם ביוקר
זה רק זמני.

כשהבטתי בראי
ראיתי שזו אני
כל מה שקרה לטובה
זה לא הגיע ממני.

איבדתי את עצמי
ברגע אחד של חוסר תשומת לב,
הרשתי לי, מאמי
כשהתבקשתי להסיר את המחסומים הרגשיים
הנחתי לגאווה שלי לפול
ושוב בך להתאהב.

שיר מאת אביטל סיאני

נזכרת בך
בלילות
יש בי קושי רב שוב לקוות,
תבין, שמך מוזכר בתפילות.


אהבה בתוכי , להבה קרה
וחמה גם ביחד,
מסתכלת ללא פחד
על המראה השבורה
חלק ממני שנעלם בתוך הדממה.

כל כך רציתי למסגר את הזיכרונות
לייצב טוב טוב את המסגרות,
רציתי, התפללתי, דמיינתי את המשפחה שחלמנו להקים
בבוקר מוקדם, להשכים קום

יותר מדי כן

ציירה הדריה בן הראש, בת 11

סודי

שיר מאת הדריה בן הראש, בת 11

אני תוהה איך נראה העולם
עולם לא יפה או עולם מושלם?
האם אני והאחרים
רואים את אותם דברים?
ואם לומר את דעתי
מעניין איך העולם רואה אותי?
ואולי
זה תלוי מתי
מתי רואים את הדברים
אחרי ריב עם חברים
או אחרי בילוי נעים עם ההורים
מה שהבנו זה שכל אדם ואדם
רואה באופן שונה את העולם
ואיך אני רואה את עולמי?
זה הוא סוד השמור עימי

חלום לבן

שיר מאת הדריה בן הראש, בת 11

רצים אל האופק, מחכים
מצפים אל האושר, וקופאים
מפחד, אני לא רוצה להשאר מאחור
אז לא לרוץ לחלום לבן בקצה השחור
הסקרנות ממלאה אותי
ממלאה לי את הלב
אך עם זאת היא לא מונעת
ממני לחוש כאב
האם ללכת אל האושר
אבל נגד הזרימה
או ללכת עם כולם,
תגידו לי למה
למה בחיים יש כל כך הרבה כאב?
למה יש שם מישהו שאותי הוא לא אוהב?
למה למרות האהבה והצחוק
האושר נראה כל כך רחוק?
כי כל מה שצריך זה חופש
להשאיר את הכל מאחור
ואז לרוץ לעבר חלום לבן בקצה השחור

רגע של אושר

שיר מאת הדריה בן הראש, בת 11

אני רוצה להשאר לנצח 

בתוך רגע של אושר 

אני רוצה להשאר לנצח 

בתוך רגע של שמחה

ולא לשקוע בגלי השכחה

אבל הרגע הגיע ועבר

חלף ונגמר

ולא נשאר ממנו דבר

אבל יהיו עוד 

רגעים של אושר

רגעים של שמחה

גם אם נשקע בגלי השכחה

ציור בנושא ‘פצע’

ציירה עמית רבינא, בת 8

איור אקטואלי

ציירה נוגה בן עמי, בת 10

רגשות נעולים

מאת איתמר רוזנמן

מעבר לדלת קורים הרבה דברים.

חלקם לא נעימים,

חלקם קצת מביכים

 וחלקם מכעיסים.

אבל איני יודע מה יש מה עבר לדלת, מעבר לדלת הזאת.

רעשים מסביב ואני מפחד.

 מקלט אחרון שנשאר זאת הדלת.

דלת חידה,

שרק בפתיחה אפשר לגלות אותה.

בדלת יש משהו?

בדלת אין כלום?

איני יודע. אולי בכלל רק גפרור?

אאזור אומץ ואפתח אני את הדלת.

בפתיחה עזה אפתח אותה.

ומה שיהיה שם מעבר לדלת, הוא מסדרון שבסופו…

דלת.

זרמים

מאת אור לוין

זרם האהבה – חזק מן השנאה.

זרם החברות – חזק מן היריבות.

הזרמים, חזקים וחלשים, תמיד זורמים.

כי הם, כמו הרגשות, משונים.

ובכל הצבעים.

כמו פסל

מאת איילה טבצ’ניק

כמו פסל את עומדת,
למי את מחכה?
הרי דגיג אינו ממתין כך לחכה.
כי את, הילדה שאתמול שחקה,
עומדת כאן בדממה ובשתיקה.
כמו פסל מפוסל מחומרים חיים,
עם עיניים ופנים (באמת) קצת נצחיים.
דממה שברי, בבקשה,
לראות אותך שקטה זו עבודה קשה.
כי את הילדה שרק אתמול שחקה מול עץ האשל,
אך עכשיו את דוממת,
כמו פסל.

קומיקס

מאת עילי שרון, בן 12

חוזקה

שיר מאת עלמא יוגב, בת 8

חוזקה אני אוהב
גם בחוץ וגם בלב
היא בחוזקה של
אהבה ובחוזקה
של שרירים
גם בחוץ
וגם בפנים
אם אתה
מרגיש אהבה
אם אתה מרגיש
קצת תקווה
החוזק שבתוכך
יעזור לך חוזקה
החוזקה עוזרת
להגיד דברים שאתם
שקשה לכם לשתף
זה מאד נעים
להרגיש שאותך אוהבים

סיפור בנושא חוזק

כתבה: עלמא יוגב, בת 8

פעם אחת כשהייתי קטנה, בת 3 או 4, הייתה ילדה אצלנו בגן, ילדה גאוותנית שכל הזמן השוויצה ותפסה את מקומך.

פעם אחת יצאתי רגע ממקום הגן והינה היא התישבה במקום שלי. כל כך התעצבנתי עליה! הגננת אמרה “זה המקום הקבוע שלך, אבל את כל כך כועסת עד שאת לא יכולה. מהיום את עם [חוזק] ואת נותנת לה את מקומך”.

הלכתי נשכבתי על המיטה בגן, ואז הרגשתי את [החוזק] בתוכי. אני קמתי והלכתי ואמרתי “טוב הגננת, את צודקת אני עם [חוזק] ואומץ”. ואז הלכתי אליה ואמרתי לה “[ילדה] את לא יכול להעליב אותי”. ואז יומיים לא הפריעה לאף אחד והיא עדיין כזאת [סוף]

ועכשיו אני אגלה לכם שני סודות:  היא איתי בבית הספר ועדיין מלשינה, אבל לא אשכח את הסיפור הזה לעולם כי מה שנוח לי בחוזק נוח לי בנשמה.

הפסל של הורדוס

כתב: אמנון ורנר

אני, ניר מכיתה ו’. בקיבוץ אנחנו נקראים קבוצת ‘סנונית’. אני מבקש לספר את מה שבאמת קרה לנו, כדי שלא יספרו לכם סיפורים לא אמיתיים. ברור שאנו כמו כל הילדים בעולם צומחים ונעשים  גבוהים יותר במשך השנים ולכן החלטנו להרחיב ולהעמיק מעט את מקום המסתור שלנו מתחת לעצי השיטה המלבינה שמאחורי הרפת. לכל אחת מהקבוצות בקיבוץ יש מקום מסתור משלה. שם לפעמים אנחנו נפגשים, משוחחים ומשחקים.

ביום שהתחלנו לחפור, לפתע סתיו, שהיא גדולה וחזקה וחפרה עם טוריה אמיתית, צעקה: “נתקלתי בחתיכת סלע קשה בואו לעזור לי”. מיהרתי עם דן ורז לעזור לה. מכיוון שהקיבוץ כולו בנוי על חול, אין קושי לחפור, לכן השתוממנו על חתיכת האבן הלבנה שבלטה ומיה התקשתה להזיזה. בכוחות משותפים, כשעוד ועוד ילדים מצטרפים עם מעדרים קטנים ומגרפות למבצע ואז חשפנו בתוך החול חתיכת אבן לבנה, גדולה וקשה שמיד נראתה כמו ראש. עירית שתמיד מרגישה שעליה לשאול את השאלות הנכונות מיד פרצה: “מה זה הראש הזה?”, ענבל החכמה של הקבוצה מיד ענתה: “זה פסל” וכשראתה את הפרצופים התמהים של כמה מהקבוצה שכולה כבר התאספה סביב האירוע, שלפה מכיסה את החכמלון תקתקה באצבע המורה וקראה: “פסל הוא … תבנית אדם או בעל חיים חצובה באבן או בעץ וכדומה…” וכשסיימה את ההרצאה הוסיפה: “אפשרי גם מפלסטלינה”.

“מוזר”, אמר מיד תומר: “איך הגיע הראש הזה לקיבוץ שלנו ושי, הילד החדש שהגיע לקיבוץ לפני חודש עם הוריו, הוסיף: “מעניין של מי הראש הזה?”. “ומי אמר לנו שמדובר רק בראש, עוד לא חשפנו את כולו, אולי יש גם גוף? צריך להמשיך לחפור… ואם יש לראש גם גוף אתם יודעים כמה נצטרך לחפור?”, טען עומר הג’ינג’י ומיהר לנהל את הבלגן כשלכל אחד היה מה להגיד אבל אף אחד לא הקשיב. “כולם לזוז אחורה ושלושה יחפרו… אסיף ואפיק התאומים שאף פעם לא נפרדים ויש להם מעדרים גדולים ו… תמוז עם המגרפה הגדולה ימשיכו לחפור”, כך פקד בקול, כאילו הוא חנוך המורה. כך באמת קרה. כולם עמדו מסביב לשלושה שחפרו במרץ וכולנו במעגל מסביב קצת עוזרים בפינוי החול.

אך התגלה רק ראש, לא שברנו ולא קלקלנו. ראש יפה עם תלתלים, נראה כמו חי רק האף כבר היה שבור. ואז שוב התחילה מהומת דיבורים, מי היה האיש שעשו לו פסל מאבן כל כך קשה, זה לא פשוט ואיך הוא הגיע לכאן? עלו כל מיני הצעות. עירית סיפרה באופן מאוד נרגש שבקיץ היא נסעה עם הוריה לפריז שבצרפת וביקרה במוזיאון ששכחה את שמו, אבל כולו היה מלא בפסלים

מאבן מיוחדת שנקראת שיש ואיתי אמר בקול קצת אדיש:  “הרי ביום השואה הלכנו לראות את הפסל של מרדכי אנילביץ’, אבל הוא מברזל…”, עוד ועוד ילדים נזכרו בטיול שעשו וראו כל מיני פסלים, אבל אף אחד לא ידע, של איזה איש היה הפסל שמצאנו. בסוף החלטנו לקבל את ההצעה של אמרי: “נעשה כאילו חידון של הקבוצה, נצלם את הפסל ועוד פרצופים, נתלה את הצילומים על לוח המודעות בחדר האוכל ונבקש שמי שיודע יתקשר אלינו”.

מיד ניגשנו לבצע את המשימה. אני מצרף כאן את התמונה שצילמה פזית והוספנו כמה תמונות שהביאו החברה מהבית… הייתה תמונה של חנה סנש וביאליק וגם של איינשטיין למרות שקל מאוד לזהות אותו אבל לעומתו הבאנו צילום של ג’ון לנון מהביטלס שהחברים בטח לא מכירים.

עוד באותו ערב הכנו פלקט גדול על החידון ולמחרת בבוקר עוד לפני הלימודים תלינו אותו עם הצילומים. אחרי אולי חצי שעה צלצל אביב האבא של עומר, ממש באמצע השיעור… עומר יצא מהשיעור למרות שיעל המורה לתנ”ך כעסה מאוד. כולנו חיכינו לצלצול הגואל… ומיד פרצנו החוצה, עומר חיכה לנו ממש ליד הדלת. “היה קל מדי, אבא שלי ידע מיד את כולם”.

“נו, נו”, דחקה בו לילי: “של מי הפסל שמצאנו?”, עומר בכוונה חיכה כמה רגעים ואז הכריז: “של אחד בשם הורדוס”, והוסיף שאבא שלו אמר שהצילום הזה היה לו הכי קשה לזהות ושהוא מקווה שקבוצת סנונית לא מכינה איזה תעלול… “הורדוס”, כולם חזרו על השם, היו שלחשו והיו ששמו סימן שאלה והיו גם כאלה כמו רז שעלה על השולחן הקטן שנמצא במסדרון עשה פרצוף חשוב, הרים את היד ואמר בקול עבה: “הו – ר – דוס”, וגם הם ככה נהמו, הרי אם עשו לו פסל סימן שהוא איש חשוב.

ענבל כרגיל שלפה מכיסה את החכמלון, שוב הפעילה את אצבע הפלא וקראה בקול, “הורדוס מלך יהודה, נקרא גם הורדוס הגדול, הורדוס הבנאי, מלך היהודים וגם הורדוס האכזר. הוא שבנה את קיסריה ואת הרודיון ואת מצדה ואת שומרון…. בנה ובנה … אך תהילתו באה לאחר שבנה את בית המקדש והכותל המערבי אשר למעשה הוא החומה התומכת של המשטח הענק

שהורדוס בנה עליו את בית המקדש שנחשב לאחד מהמבנים הכי יפים שהוקמו באותם ימים בעולם”. “ידעתי, לחש איתי: “אולי נבנה לנו מקדש מסביב לפסל?” לא הבנו מה בדיוק הוא ידע, אך מיד כרגיל אצלנו היו שהתלהבו והיו שלעגו, “מה אנחנו דתיים?”, אמרה נעמה. דווקא גיא שבדרך כלל לא מתלהב, הפעם תמך מיד: “נבנה מעגל של בלוקים או ארגזים נוכל לשבת והפסל יהיה במרכז…

אולי נמציא שיר עליו?…”, אלו שתמכו ברעיון מיד היו מוכנים והחלו לשבת בינתיים על האדמה, אבל אלינור שהתנגדה החלה לנאום: “השתגעתם? לבנות מקדש? מקדש הוא… לדברים קדושים, כמו בית כנסת לדתיים ותזכרו מה קרה לנו שקיבלנו בשנה שעברה תנ”כים עם הברית החדשה של הנוצרים, איך הגיע מנהל החינוך מהמועצה חטף את הספרים וצרח, התנ”ך קדוש… אתם מחללים  אותו… אני כבר לא זוכרת את כל הצעקות וחוץ מזה צריכים עוד לחפור עמוק ולחפש את כל הגוף והחול כל הזמן נשפך חזרה וזה יכול להיות מסוכן ובכלל, אולי צריך בכול זאת להתייעץ עם מישהו מבוגר?”, “בשום פנים ואופן”, צעק נגדה רז: “אסור לגלות , בטח ייקחו לנו את הפסל לקשט את חדר התרבות והצעירים יכולים לקחת אותו לפאב, כבר יש להם שם עמוד טוטם, כך הם קוראים לו, אבל לפי שענבל הקריאה, גם זה מין פסל”.

בינתיים שמענו את ז’אנה המטפלת וגם את חנוך המחנך שלנו קוראים לנו בקול רם מאוד: “קבוצת סנונית, איפה אתם… שיעור מולדת התחיל כבר”. השיעור לא התחיל כי כולנו היינו במחבוא ומיד פרצנו בריצה כדי שלא יתחילו לחפש ואז ימצאו את המחבוא שלנו… אף פעם אנו לא נפגשים שם בשעות הלימודים רק אחרי הצהרים בדרך להורים. חנוך פתח את השיעור כשהוא כועס וטען שהאיחור הוא דבר חמור ושהוא מרגיש שקורה אצלנו משהו…

בצהריים לאחר הארוחה, בהפסקה הגדולה התאספנו בכיתה והתחלנו לחשוב שאולי באמת כדאי להתייעץ כי אין שום סיכוי שנצליח לחפור יותר לעומק למצוא את הגוף שבוודאי נמצא שם. דן הציע שנדבר עם רון אחיו הגדול שכבר חזר מהצבא, אבל ענבל שכבר סיפרתי לכם שהיא חכמה מאוד, קמה וטענה ממש כמו מבוגרת שלגלות לצעיר עלול להביא לניגוד אינטרסים, כך בדיוק אמרה ואני ועוד כמה ילדים לא כל כך הבנו, אז היא ראתה את זה והוסיפה אינטרס שלו זה משהו… כדאי לו, לפעמים אפילו צורך שלו במשהו וכבר אמרתם שהצעירים ירצו את הפסל לפאב שלהם. ככה התווכחנו והחלטנו להתייעץ עם חנוך המחנך שעוד מעט יגיע לשיעור מתמטיקה. הוא הגיע ואני ביקשתי לדבר בשם הכיתה. הוא הקשיב, נענע בראשו, הסתכל שוב ושוב על כל הילדים, כאילו בדק אם כולם מסכימים אתי וכשסיימתי, חשב רגע, כאילו שהוא לא

יודע מה להגיד ואז אמר ממש בשקט: “טוב שסיפרתם לי, אם באמת זה פסל, הוא שייך למדינה, יש מה שנקרא ‘רשות העתיקות’ וחייבים מיד להודיע להם”,  איתי קם פתאום וקצת בקול רם אמר: “זאת האדמה של הקיבוץ ואנחנו מצאנו אותו, אז זה שלנו”. חנוך לא אמר דבר על זה שאיתי די צעק וענה בשקט: “אני מבין אותך, אבל כל מה שנמצא בתוך האדמה הוא לא שלנו, גם אם היית

מגלה נפט, הוא של המדינה ועתיקות… פסל של הורדוס, זאת מציאה בעלת חשיבות רבה להיסטוריה, חייבים להביא את התגלית לידיעת החוקרים, אני מוכן כעת לוותר על השיעור למתמטיקה ונדבר קצת על הורדוס, מלך חשוב ביותר בהיסטוריה של עם ישראל שמצוי בחילוקי דעות רציניים… אבל קודם בואו נראה את המציאה שלכם, אם אמנם…”, גיא מיד קם: “לא, אנחנו לא נגלה את המחבוא שלנו עד מחר נביא את הראש של הורדוס לכיתה”, “לא”, הפעם חנוך ממש צעק: “אסור להזיז אותו, מי יודע איזה נזק כבר עשיתם” והתחיל לספר על הורדוס שנחשב בעיני הקנאים היהודים בירושלים ל’חצי יהודי’ כי אביו היה אדומי שהתגייר ןמלך בחסות הרומאים שכבשו את הארץ… כל זה במאה הראשונה לפני הספירה…”

“לפני 2300 שנים”, קרא אמרי שיכול היה לעשות חשבון מהר יותר ממחשב. “הוא היה הבנאי הכי גדול בארץ ישראל, אבל היה אכזרי, הרג ללא רחם אפילו את ילדיו…” כך ממש נרגש היה חנוך והמשיך לספר על הורדוס אך האמת, כבר לא הקשבנו… אנחנו קבוצת סנונית מצאנו משהו חשוב ביותר, אבל בטח מחר כבר כל הקיבוץ ידבר עלינו ובטח יאשימו אותנו ב… רצח של הפסל.

למחרת הגיעו ארכיאולוגים, אלה שחופרים בכול הארץ למצוא שרידים של מה שהיה פעם. ומיד סגרו עם גדר מסביב למחבוא שלנו והביאו מחפר כדי להמשיך לחפור. כל חברי הקיבוץ הגיעו למקום כדי לראות כיצד עובדים הארכיאולוגים, אך בינתיים לא מצאו שום כלום.

בשיעור האחרון הגיע אביב, איש שנראה רגיל אבל הוא ארכיאולוג חשוב ואתו הגיע גם אבי מנהל החפירה ושניהם שיבחו אותנו ואמרו שמצאנו פסל מאוד חשוב וטוב שמיד הודענו על כך ושהחפירה תימשך. כאות תודה על התגלית שגילינו הם יארגנו לנו ביקור בקיסריה, העיר שבנה הורדוס ושם נראה כמה פסלים שלו ואת הנמל שבנה ותיאטרון והיפודרום ומפעל מים ענק… כששאלנו על הגוף שלא מצאנו, אמר לנו שלפעמים מפסלים רק ראש ובכלל צריך עוד לברר כיצד הראש הגיע לחולות האלה שאולי עוד יפתיעו אותנו ונמצא מתחת לחולות ישוב שלם, אם כי הם, הארכיאולוגים, מניחים זאת אומרת חושבים שהראש הגיע לכאן מאוחר יותר אולי על ידי שודדי עתיקות ואולי דווקא מישהו רצה לקשט את הבית… ראיתם שהפסל עשוי משיש שזאת אבן מאוד קשה וגם זאת בעיה. בארץ ישראל כמעט שאין סלעי שיש אלא סלעי גיר שנשחקים בקלות על ידי הרוח והגשם וצריך להביא את האבן מאיטליה או טורקיה…

זהו הסיפור האמיתי. לא שברנו ולא קלקלנו… קבוצת סנונית מאוד גאה על כל מה שקרה, רק חבל שלקחו לנו את הראש המתולתל היפה עם האף השבור הוא יכול היה לקשט את הכיתה שלנו למשל…

המחלה הנוראה מכל

מאת: הדריה בן הראש, בת 10

בטח שמעתם על המחלה המדבקת
טפיל של ממש פשוט מפלצת
הוא תופס אותך מבפנים ולא משחרר
הוא מרדים אותך וקשה להתעורר
ואחרי ששמעתם את התיאור
זה הכעס זה ברור
בטח פגשתם אותה בעבר
נכון היא יצור נוראי ואכזר
וכדי לנצח אותה הנה השיטות
חשבו מחשבות עליזות ושמחות
חשבו על הדברים החיוביים בחיים
חשבו על כל חבריכם הטובים
ואז המפלצת אתכם תשחרר
ואתם כבר תתחילו להתעורר
ונקווה שלא תפגשו בה יותר
ומי ימלא את מקומו של הכעס?
את מקומו של העצב וחוסר המאש?
הגיל והשמחה
האושר ורינה

להפיל את חומת הפחד

כתב: תומר נסלבסקי, בן 10

אחרי הניצחון הגדול במלחמת העולם השנייה, החליטו בעלות הברית – בריטניה, ארצות הברית, צרפת וברית המועצות – לחלק ביניהן את גרמניה המפסידה. אבל עד מהרה נשכחו הניצחון ושיתוף הפעולה, והתחילה מלחמה שנודעה בשם “המלחמה הקרה” בין ארצות הברית ובעלות בריתה לגוש הקומוניסטי בראשות ברית המועצות. היא נקראה כך כי המעצמות לא נלחמו בה בנשק חם, אלא בעיקר איימו זו על זו והתחרו על שטחי השפעה.

ב-1949 הכריזו ארה”ב, צרפת ובריטניה על הקמת גרמניה המערבית בשטחים שהיו בשליטתן. בתגובה הכריזה ברית המועצות על הקמת גרמניה המזרחית בשטח שבשליטתה. גרמניה המערבית הפכה לדמוקרטיה עצמאית בתמיכה אמריקאית, ואילו גרמניה המזרחית הפכה למדינה קומוניסטית בחסות הסובייטים מברית המועצות.

נותרה עוד בעיה אחת לפתור – עיר בירה. ברלין הייתה תמיד בירת גרמניה, ושתי המדינות רצו שהיא תהיה בירתן. המזרח גרמנים אמרו: “ברלין בצד שלנו, אז אנחנו צריכים לקבל אותה”, והמערב גרמנים אמרו: “למה שדווקא אתם תקבלו את הבירה? ברלין חשובה לנו לא פחות מלכם!” אז מה עשו? פיצלו את הבירה. החלק המזרחי של ברלין היה שייך לגרמניה המזרחית והחלק המערבי – לגרמניה המערבית. ברלין המערבית הפכה למעשה למובלעת בגרמניה המזרחית, כלומר היא הייתה מוקפת מכל צדדיה בגרמניה המזרחית.

בשנים הבאות, גרמניה המערבית שגשגה והאנשים בה חיו טוב. היה להם כל מה שהיו צריכים: החנויות היו מלאות במוצרים, והיה חופש בחירה, חופש תנועה, חופש דיבור, חופש מחשבה וחופש גדול.

בגרמניה המזרחית המצב היה שונה. היה מחסור תמידי, ואנשים חיו בצניעות רבה. נאסר על האנשים להגיד מה שהם חושבים, ומי שהתנגד לשלטון נשלח מיד לבית הכלא. אסור היה לצאת מהמדינה ללא אישור, גם לא לחופשת הקיץ. השלטון קבע בשביל האנשים באיזה מקצוע לעבוד. כמו בכל מדינה ללא חופש, גם בגרמניה המזרחית פעלה משטרה חשאית. אם הייתם אומרים משהו, או אפילו חושבים משהו נגד השלטון, המשטרה החשאית היתה מגלה והייתם נשלחים לכלא. כשדיברת עם חבר, בן משפחה או מישהו ברחוב, לא יכולת לדעת אם הוא סוכן של המשטרה החשאית או אזרח רגיל. האנשים חיו בפחד מתמיד.

 

ב-1950 החל גל גדול של הגירה, וכ-198,000 מזרח גרמנים עברו לגרמניה המערבית באותה שנה. בכל חודש עזבו את המזרח עשרות אלפי אנשים דרך ברלין המערבית (שממנה יצאו רכבות לגרמניה המערבית) והממשל המזרח גרמני התחיל לפחד שהארץ תתרוקן, עד שלבסוף, ב-1961, הם בנו חומה, ממש חומה עשוית לבֵנים, שהפרידה בין העיר המזרחית לעיר המערבית.

אורכה של החומה בתוך העיר היה 43 קילומטרים וגובהה כ-4 מטרים. החיילים המזרח גרמנים היו עומדים בצד המזרחי של החומה כדי לוודא שאף אחד לא עובר למערב, ועם החיילים המזרח גרמנים לא היה כדאי להתעסק. כל מי שניסה לעבור לצד השני של החומה נורה מיד.

החומה עמדה בלב העיר 27 שנים. היא סימלה פחד ושנאה. על המזרח גרמנים נגזר לחיות תחת משטר של דיכוי רק כי הם גרו בחלק העיר שנכלל בגרמניה המזרחית. החומה חצתה משפחות וחברים. היא הפרידה את העם הגרמני לשניים. ולמה? בגלל תחרות מטופשת בין המעצמות?

היה נראה כאילו החומה תישאר לנצח, אבל אז קרה משהו מיוחד, ומאוד בלתי צפוי. לשלטון בברית המועצות עלה מיכאיל גורבצ’וב. הוא רצה להפוך את המדינות הקומוניסטיות למשגשגות, ולכן ערך שינויים שבסוף הובילו להתפרקות הגוש הקומוניסטי.

ב-1987 נשא נשיא ארצות הברית, רונלד רייגן, נאום בפני אזרחי גרמניה בברלין המערבית, ובו קרא למנהיג ברית המועצות: “מר גורבצ’וב, הפל חומה זו!”

(Mr. Gorbachev, tear down this wall!)

ואז, ב-9 בנובמבר 1989 הגיעו מאות אלפי אזרחים של גרמניה המזרחית – ופשוט פירקו את החומה. הפעם החיילים המזרח גרמנים, שהבינו שהעולם השתנה, לא עצרו בעדם. החומה נפרצה, ואנשים עברו בחופשיות מצד לצד. כעבור זמן קצר החליטו שתי הגרמניות להתאחד. עד היום חוגגים בגרמניה את פירוק חומת הפחד ב-9 בנובמבר.

אנשים בעולם לא האמינו שדבר כזה יכול לקרות, כמו שאנחנו לא יכולים לדמיין שקוריאה הצפונית והדרומית יתאחדו פתאום. אבל מי יודע, אולי זה יקרה בעוד כמה שנים…

הסיפור של חומת ברלין מספר לנו שגם חומות של שנאה ופחד נופלות בסוף.

 

הגדר החלודה

מאת איילה טבצ’ניק

מעבר לגדר החלודה,
מה יש, זו חידה?
נראה שזה בית מכשפה,
כי הגינה שם לא כל כך יפה.
ואולי זה גן עדן לציפורים ולנסיכות?
המקום הזה יהיה מלא שמחות.
בקצה הרחוב,
יש חידה,
הגדר החלודה.
שאולי תעבור אותה, ילד,
ואולי גם לא,
תטפס על הגדר יום אחד,
אולי לעלות.
ואז אולי תפתור את החידה,
הגדר החלודה.

אפליית נשים ונערות לא מסתיימת בכלא הרוסי

מאת נעמי רוטנברג, תלמידת כיתה ח’ ושחקנית כדורסל

בשבוע שעבר כולנו שמענו על שחרורה של הכדורסלנית האמריקאית בריטני גריינר מהכלא הרוסי. אולם במשך תשעה חודשים שבהן גריינר שהתה בכלא הרוסי העולם לא עצר מלכת ומעצרה התקבל בשקט יחסי וכאן בדיוק טמונה הבעיה העיקרית של המסר שמועבר לנערה ספורטאית, או לוחמת או בכל תחום אחר- יכולים לפגוע בך אבל העולם ימשיך לצעוד והשמש תזרח למחרת וזאת בניגוד גמור לרעידת האדמה התקשורתית שהייתה מתחוללת אם חלילה ליאונל מסי היה נעצר ברוסיה.

 

מאז ומתמיד שיוויון הזכויות בין גבר לאישה היה מוערך כשונה גברים תמיד היו עומדים במעמד גבוהה לעומת נשים שצריכות לעבוד כפול כדאי להגיע לאותו ערך או מעמד שבו הגבר נמצא. הדוגמא שהבאתי על הכדורסלנית האמריקאית היא רק אחת מתוך מאות תרחישים כאלו שקוראים מיום ליום בקרב נשים בארץ ובעולם.

הבעיה מתחילה בכך שבנות ואפילו בנים העוסקים בספורט או בכל תחום אחר תחילה ישמעו על הגברים המפורסמים בתחום לעומת נשים העוסקות באותו התחום לא יזכו לקבל את אותה הערכה שמגיע להן, אותו הילד שמשחק כדורסל או כדורגל המתחיל את דרכו בתחום ראשית ישמע על כריסטיאנו רונאלדו או להפך על מייקל גורדן בניגוד לכך שיכלו לשמוע על שחקנית הכדורגל כריסטין סינקלייר או שחקנית הכדורסל הטובה בעולם בריטני גריינר ולקחת גם מהן השראה אבל בכל זאת כל ילד עדיין לא יכיר את שמותהן של השחקניות והן יזכו לחשיפה ופרסום רק באמצעות אירועים חיצוניים שאינם קשורים לספורט שהרי מי היה שומע על גריינר אילולא מעצרה ברוסיה.

גם שאישה מתבגרת ונכנסת לשוק העבודה תמצא את עצמה במקרים רבים של הפליית שכר לרוב נראה אישה בדרגה נמוכה לעומת גבר בדרגה גבוהה, למשל בהייטק נרבה לראות גברים ולא נשים בעקבות הטענה שנשים לא מספיק טובות או שאין להן את הזמן להתמודד עם עבודה קשה בבית ובחוץ וכך גם בשכר נשים יקבלו שכר נמוך מגברים שמקבלים שכר גבוה יותר.

אם המדינה לא תתערב ותחייב את בתי הספר, גופי התקשורת, מוסדות הצבא והחברות הממשלתיות לפעול בדרך של העדפה מתקנת לנשים ולילדות דבר לא ישתנה, הרי לא יתכן שבערוץ הספורט ישדרו בלייב משחק נוער של בנים כשבאותו הזמן מתקיים משחק גביע של נשים בוגרות שלא משודר ולא מסוקר בשום מקום והדבר נכון גם לחינוך בבתי הספר והתיכונים שגם בהם האפלייה השקטה כנגד נערות זועקת לשמיים.

תיקון האפלייה והשיוויון בין המינים יוביל לעולם טוב יותר לאנושות עם הישגים אדירים והתפתחות למען כולנו.

 

לא פשוט

שיר בנושא “לא”

מאת יערה סוסן

לא תמיד מקבלים את מה שרוצים

אנו תמיד חוצים

מכשולים

צריך להמתין עד שזה יבוא

ולפעמים אני מתבאסת כשאומרים לי לא

 

ולא צריך להתעצבן

כי בכל לא יש גם כן

כן להתאמץ

כן להשקיע

כן לשפר

הכן המוחלט יגיע

בזמן אחר

 

מן הלא המעצבן

אני נבנית וגדלה

והופכת לבניין

יציב ואיתן

שבו יגורו

כל הלא

וכל הכן

הפתעה

סיפור מאת אריק מרקר, בן 12

יום אחד מיכאל חזר מהבית ספר כשהוא הגיע הביתה הוא חיפש את אמא שלו אבל היא לא הייתה בבית אז הוא התקשר אליה מהטלפון הנייד שלו והיא לא ענתה לא. הוא לא ידע מה לעשות אז הוא התקשר לאבא שלו וגם אבא שלו לא ענה לא אז הוא התקשר לאחותו הגדולה וגם היא לא ענתה לו אז הוא הלך לחדר שלו וברגע שהוא פתח את הדלת אמא שלו,אבא שלו ואחותו הגדולה צעקו הפתעה!!!!
הוא לא הבין מה קרה
ואז הוא נזכר שזה היום הולדת שלו

ציור לפי שער של מגזין ‘עיניים’

יצרה: גוני מורצקי, בת 6

נמלים

בהשראת גיליון ‘חור’ של ‘עיניים’

יצרה: גוני מורצקי, בת 6

מקבץ שירים

מאת אביטל סיאני

מלאך עולה,
מלאך יורד,
סולם מוצב בחלון
האלוהים
והנה שוב זה מכה כמו
בפיזמון חוזר.

החולם אתה יעקב,
אל תירא ואל תכאב
הן גנב היית בלכתך אל חרן
אל בית לבן אחי אמך.

מלאך יודע נסתרות
כל לב חובק סודות
מפענח הצרות, מנחם את ימיך
הבודדים
מלאך זך שאת דרכך האיר.

פעם אחת בירידה,
פעם אחת בעליה
הקושי גובר בלילה
ללא שינה
ללא זיכוך הנשמות
הלב נטמא בלא תקוות.


הלא טובו אהליך יעקב
מעפר באת ואל עפר תשוב,
אמת חסדו כי חמל עליו אלוקים
הנה בוא היום שהרשעים יימחקו מן האדמה הטובה שהבטיח לאברהם.

*

 

אנשים הולכים
בין טיפות הדם
נעלמים, מתפוגגים
אל תוך גל של שנאה תהומית.


מצפון תפתח הרעה
אל שאר חלקי הארץ,
כשנביאי האמת התמוטטו
נביאי השקר הלכו והתחזקו.


על במותייך צבי ישראל
הדם זורם ומתפזר לרחובות
אולי יבוא היום הגואל
שבו יתגשמו הבשורות הטובות.

*

 

אלוקיי עשה איתי חסד
קבל את תפילתי הקטנה
על אף שנפשי עירומה וחשופה מלפניך,
אב הרחמן, פתח את ידך הרחבה והנאמנה
תשאני במרכבת זהב שתובילני אל פמליית מלאכייך לבקש על בני ביתי ולא על עצמי.

תפילות עולות לפני הכיסא הכבוד
להלל את שמו יתברך.
תפילות מתקבלות, הוא משרת אותנו בכל עת.
תשרה עלינו הברכה.

שיר בנושא ‘לא’

מאת איילה בקי טבצ’ניק

“לא ולא”,
אמרה לי אמא,
בלילו של יום אחד.
“אין דבר כזה בכלל,
אין מפלצת, אל תפחד.
“אין סיכוי,” אמר לי אבא,
אחרי אמא מזדנב.
“קרן, זה טבעי לגמרי,
מפלצות הוא לא אוהב!”
“הן לא קיימות,”
אמרה “לא” אמא,
בלא-הרוגע הרותח.
“נסלק את המפלצת? לא ולא! הוא כבר בורח…”
“אבל למה שיברח?” שאל אבא לאמא. “סילקנו את-לא המפלצת, אז קדימה, אז קדימה!”

שיר בנושא ‘לא’

מאת משי אלדר

לא יקרה
אין מצב
לא טוב בכלל
לא זה לא יקרה ,זה בלתי אפשרי
זה לא טוב
אם אומרים לי לא זה לא נורא בכלל
רק מילה עם שתי אותיות
אבל היא חשובה היא מצוינת….
היא מאפשרת ללמוד מהטעויות
היא מוכנה והיא נהדרת
רק שצריך ללמוד לקבל אותה נכון.
זה לא הגיוני
זה לא יצליח ,זה לא מצוין
כל כך הרבה “לא ” בשיר אחד מוכן

אהבה זה לא מדע מדויק

מאת עלמא יוגב

אהבה זה לא מדע מדויק

לכל אחד ואחת יש לב מאוהב

במישהו יפה שהוא אוהב

זאת הרגשה יפה בלב

יש גם אהבה בכלב חתול סוס חמור ופרה

הכול זאת אהבה טובה

אהבה וכאב משתלבים ביפה

ותמיד חשבתי כשאני איתך וזה מה שאמרת לי

 

השראה

מאת: הדריה בן הראש

אם אנסה למצוא רעיון
זה לא יצליח.
הרעיון ימצא אותי
אני מבטיח.

 

חור

מאמר מאת דניאל אברמוביץ

טוב, אז יכולתי לדבר על חור שחור, על החור באסימון, על העכבר שחי בחור בקיר, אבל אני עושה כאן טוויסט, ומשתמש במילה חור במובן הישיר, אבל גם בקונוטציות קרובות למילה, וככה אני מתחיל. חור בדרך כלל מסמן משהו פחות טוב, אבל לפעמים החור יכול להיות טוב, למשל: אנחנו מחוררים (עושים חורים) בדפים בעזרת כלי שנקרא מחורר, ועם מה שנשאר מהדף כשיצרנו את החור אנחנו עושים יצירות. חור מאפשר לעשות הרבה דברים, למשל בעזרת החור אפשר לחבר דף לקלסר, או בעזרת חור בחרוז אפשר להרכיב שרשרת, לתלות דברים על הקיר בעזרת מסמר, ועד לבנות מכונות בעזרת חורים בגלגלי השיניים.ומהו חור של התקדמות? אז ככה, פרמנידס טען שהיש ישנו והאין איננו.זה לא נכון, למה? אם היה קורה שהיש ישנו והאין איננו,  כל האנשים יהיו בפריז, כלומר לא יוכלו להתקדם. ולכן, אפלטון טען: שהיש ישנו וגם האין ישנו. במצב כזה, האין הוא חור של התקדמות שבלעדיו לא יכולנו להתקדם! ומה הקשר בין חורים לכלי נגינה? האם יכולתם לדמיין לעצמכם עולם בלי מוזיקה? אם כך היה הדבר – כל אדם היה צריך לצאת החוצה לפחות לדקת דומיה אחת, בשעות בין הערביים, ולהקשיב ל”מקהלה העליזה” על ראש הברוש שבחצר. אבל לשמחתנו, יש הרבה חורים כמו בגבינה צהובה או המכתשים שעל הירח, ובזכות החורים עומדות חטיבות חטיבות של כלי נגינה, חורים ועוד חורים, כלים ועוד כלים, לקבלת חטיבת כלי הנשיפה וחטיבת כלי המיתר, עברו להקשב, הקשב! בכלים שבחטיבת כלי הנשיפה יש נקבים, שהם חורים שמנוקבים כדי ליצור את הצלילים השונים בעזרת סתימה/כיסוי שלהם.
בכלים שבאותה חטיבה יש, כמובן את חור הנשיפה שזה מה שמיוחד בחטיבה זו. בכלים שבחטיבת כלי המיתר יש תיבת תהודה, כמובן, שאיתה אפשר להפיק את הצלילים. בגיטרה קלאסית שנמצאת בחטיבה זו יש שישה חורים בראש הגיטרה, ובהם מושחלים המיתרים וגם מתחברים למפתחות הכיוון שלהם. מאוד מוזר שלמרות שבבוזוקי אין חור, הוא מפיק צלילים חזקים! ומה באשר לחור בבגד, חור בבגד?! אוי ואבוי! פעם, מזמן היו תופרים טלאי על החור, אבל חורים הם גם חלק נפרד מהבגד. מעצבים בגדים כדי שיהיו מותאמים למבנה האנטומי של הגוף. ולכן משתמשים במלא חורים כדי למלא את התפקיד הפונקציונאלי של הבגד. למשל: במכנסיים ובחולצות יש כפתורים, שהם מושחלים בחורים. יש טריק שמאפשר כיוון במכנסייים, שהוא פיסת בד שמושחלת בחור, ומושכים אותה עד שמגיעים לגודל המתאים. גם רוכסן סוגר חור עד הגודל הרצוי. אז אם כבר הזכרנו טריק, אז יש אחד כזה בערכת הקסמים, בשבילו יש לקחת קוביית ספוג עם חור בקוטר של קצת פחות מרוחב הקובייה וכמעט עד הסוף של הקובייה. אח”כ יש להפוך את הקובייה לכדור, ע”י כך שמשחילים את הקובייה לתוך החור.

מה מבשר הסתיו?

שיר מאת אביטל סיואני

האמת כבר עכשיו,
בנקודת הזמן הנוכחית.

מה מבשר הקיץ?
החום הגיע, והוא בשיאים חדשים.
הקיץ נאסף
בגלל אסופת הסתיו העזובה.

מה מבשר החורף?
העלים נושרים
והם נותרים עירומים
קירחי שיער ואילמים.

מה מבשר האביב?
כולו נחמד וחביב,
מביא את יופי הפריחה וההתחדשות
של הטבע
העצים מתבשמים
בריחות המבשרים..

הקיץ מתקשט בנוצותיו
עוד רגע הוא כאן. הוא כבר שט בספינה הלוקחת אותו אל שקיעת האביב לתוך הים.

שיר מאת אביטל סיואני


אכסוף אלייך
אלוקיי אבותיי
רחום וחנון
אנא אב הרחמן
כתבני בספר הישרים והצדיקים והתמימים.

זכור חסד נעוריי
בלכתי לבדי במדבר
דרך לא דרך
זיכרון לא זיכרון
אל תמחה את שמי מספריך הקדושים.


החור שאינו נגמר

כתבה: גילי פישר

היו הייתה ממלכה קסומה ויפיפייה

בממלכה היה ארמון מהודר ומיוחד כי שם גרו נסיך ונסיכה

כן גם אם אתם לא מאמינים באגדה שלנו אין מלך ומלכה.

ביום בוקר  עם סופות רעמים וברקים מאוד חזקות הנסיך והנסיכה קמו .מהסופה.           

אה כן שחכתי לספר בממלכה “הקסומה” הזאת גם חיה מכשפה רעה מאוד

היא אהבה להציק ולהפריע לכל הממלכה ושמה היה הוקוספרה 🙁

בבוקר הזה היא הטילה כישוף בארמון של הנסיך והנסיכה 🙁

הם בדיוק אכלו חביתיות עם סירופ מייפל . היא תכננה להרוס את הארמון ואז לקחת את הילדים לחור שלא נגמר, החור שלא נגמר זה חור באדמה שהוא לא נגמר לעולם .

היה לה גם דרקון מחמד שקראו לו הוקוספר והוא מאוד אהב לזלול ילדים קטנים .

ובינתיים הוקוספרה כישפה שתהיה סופת ברקים ורעמים שתהרוס את הארמון(כמו בתוכנית שלה).

רק מה שהיא לא ידעה שהנסיך והנסיכה יודעים את התוכנית שלה  🙂 , לכן הם ברחו ליער ושם ראו אגם קסום כל מה שרוצים לדעת על עצמך האגם מראה את זה בהשתקפות שלו , וגם הוא ראה את העתיד.

האגם הראה להם שהוקוספרה והוקוספר הולכים לרדוף אחריהם.

ואז הילדים  מצאו סוסי פוני מעופפים ועפו בחזרה להציל את הממלכה, הם הביסו את הוקוספרה ואת הוקוספר 🙂 . והם בילו את כל שאר אחר הצהריים בלספר לכולם מה הם עשו ומה הם ראו 🙂 .

סוגי חורים

כתבה: איילה טבצ’ניק, בת 9

יש כל מיני סוגים של חורים.
חורים ארוכים,
חורים קצרים.
יש גם חורים רחבים וצרים.
יש חורים בגבינה
(או אולי בירח?)
יש חורים באגרטל של
עציץ משגשג ופורח.
יש חורים בבד, שעשו עשים,
יש חור בשמחה כשלא מרשים.
יש אפילו חור בעצב, חור בילדה טובה,
ויש חור בדף שאת השיר הזה כתבה.

רימון, סלק וראש של דג

כתבה: אביטל סיאני

האוירה החגיגית של הסובבים בשולחן החג.
לולב, ערבה ואתרוג
לכבוד ירושלים הבנויה אתפלל ואארוג.

ריח של מרק חם
והתפילות של הקהל הקדוש
עולה השמיימה בטהרה.

החצב פורח
זה סימן שהקיץ בורח
הסתו בושש לבוא.

סיפור מאת אביטל סיאני

אוריאל היה נחוש בדעתו לנצח בתחרות, שהתערוכה בגלריה תהיה הצלחה מסחררת. הוא המשיך להאמין ללפיד.
לפיד לא הייתה אותה אחת משנה שעברה, שקונה אלף נעלים בהינף יד, שמקבלת את מבוקשה מבלי להתאמץ.

משהו השתנה בה. חברותיה התרחקו מסביבתה וניסו לשכנע את כולן שלא להיות חברה שלה בגלל שהיא שוברת את הלבבות של כל הבנים. כולל את ליבו של אוריאל.
אוריאל לא שכח את לפיד, אבל עדיין לא מצא כוחות נפשיים בתוך תוכו לחפש את הסליחה הראויה לו באמת ובתמים, ולא השפה לחוץ.
הוא ניסה להמשיך הלאה כדי להתקדם לקראת שליחת מן התמונות בזמן.
אוריאל רצה להוכיח ללפיד שהוא מסוגל להפציע את קריירתו כאמן מבטיח מחוץ לכותלי בית הספר שבו הוא למד.

תצלום בנושא ‘כישלון’

יצרו: יואב שמרון, בן 8 ויעל שמרון, בת 10

כישלון

מאת איילה בקי טבצ’ניק, בת 9

אוף!
אוף!
אוף!
שוב נכשלתי.
היה זה באותו ערב גורלי של יום העצמאות, עם כל המשפחה. עשינו מנגל וראינו זיקוקים, היה ממש כיף. אבל אז, כשהתחלתי לשחק “טאקי” עם רינת, בת הדודה שלי, הפסדתי.
חמש פעמים ברציפות.
אוף! בדרך כלל הייתי בלתי מנוצחת בטאקי. בלתי מנוצחת. אבל רינת? בת הדודה שלי? זה כבר סיפור אחר!
זעמתי. השלכתי את הקלפים. כמובן שכולם היו נרגשים ופטפטניים מכדי לשים לב, אבל נגד הזעם שלי, רינת היתה שלווה ורגועה בצורה שעיצבנה אותי.
“ניצחתי,” היא אמרה בקול שליו.
ברחתי מהמקום בדמעות.
נמלטתי במהירות השיא אל הספה בבית שלנו, שהיה קרוב מאוד. נכשלתי.
לא יכולתי לעצור את הדמעות. להפסיד במשחק זה קשה, אבל אני זוכרת את זה:
סיבוב 1. ניצחון לרינת.
סיבוב 2. ניצחון לרינת.
סיבוב שלוש, כמעט- לא.
ארבע וחמש- הפסד מוחץ.
בכיתי ובכיתי. אולי היה זה מוגזם לבכות כך חצי שעה – אבל קצת נרגעתי כששמעתי מעלי קול.
“מה קרה מתוקה?”
“סבתא! לא קרה כלום, אההה…”
“אני יודעת שקרה, ואני יודעת מה קרה. הפסד במשחק.”
“אני לא רוצה לדבר על-“
“אני כן. “
שתקתי.
“את יודעת מה קורה כשנכשלים?”
“לומדים לפעם הבאה, כן. אבל זה לא עבד!”
“לא. גם.”
“אז מה?”
“כאשר נכשלים,” אמרה סבתא, “מסתכלים ואומרים; היי, הפסדתי. טוב, אנצח בפעם הבאה. אבל אם לא מנצחים בפעם הבאה, ובזאת שאחרי ואחריה, מתרגזים. את מבינה, סמדרי, הכל תלוי באופטימיות. אחרי כמה סיבובים נואשת בטח. רבים מן האנשים לא מאמינים שאחרי כמה סיבובים תהיה אופטימיות: אבל אם תנסי, (זה ממש קשה) להאמין שתנצחי, תנצחי! וגם בכל פעם שאת מפסידה, תחשבי על כמה את טובה בדברים אחרים.”
“תודה,” אמרתי והרגשתי יותר טוב.
“ואת יודעת מה יעזור לך סופית?” אמרה סבתא בחיוך. “ללכת לאכול.”
ואז ניצחתי.

רחל ינאית בן צבי

מאת עדי פיורקו

מצלצל לכם השם? סביר להניח שלא. כי האישה הזאת לא קיבלה את ההד החברתי שהגיעה לה. אני מאמינה שרובנו מכירים את בן גוריון, יצחק רבין וגם את מנחם בגין. אך רחל ינאית, אשר הייתה אחת מהמנהיגות החשובות של היישוב היהודי בארץ ישראל לפני הקמת המדינה לא רבים מכירים את סיפורה. היא הייתה מהפכנית, המציאה לעצמה שם חדש, הקימה ארגונים חדשים וסייעה רבות בהקמת המדינה בה אנו חיים כיום. אך רחל ינאית בן צבי בכלל נולדה במקום אחר, בזמן אחר ובשם אחר. רחל ינאית נולדה בעיירה יהודית קטנה באוקראינה בשם – גולדה לישנסקי. גדלה בבית יהודי מסורתי עם אבא קפדן ונוקשה. אך למרות הקשיים שנתקלה בהם בתור בת בעיירה יהודית קטנה, היא לא וויתרה. היצר הטבעי שלה לדעת וללמוד והרצון שלה לקבל שוויון הזדמנויות כפי שקיבלו הבנים בעיירתה,  גרמו לה להיות הילדה היחידה בישיבה. יש לציין שלמשפחתה לא היו את האמצעים הכלכליים בכדי לממן לה שיעורי העשרה, לכן הייתה מצטרפת לשיעורי העברית של בני דודיה שהיו בין היחידים שלמדו את שפת הקודש. בגיל 15 נסעה רחל ינאית לעיר אחרת לבדה ובכדי שתוכל להתקיים לימדה שיעורים פרטיים בעברית (בגיל 15 כן?). בעיר הרחוקה מביתה באוקראינה נחשפה רחל ינאית לתנועות נוער יהודיות שדגלו בציונות אליה לראשונה נחשפה, כיוון שבביתה דיבורים כמו “ארץ ישראל”, “השיבה ארצה” וכו’ בל וייאמרו. בתקופה זו החלה להרהר ברעיון שהעם היהודי זכאי למדינה משל עצמו. אך באותם ימים זה היה רק חלום רחוק. ככל שעבר הזמן התקדמה רחל ינאית בתנועה הציונית, נהפכה לפעילה מרכזית ואף שימשה כנציגה בקונגרס הציוני. והרי איך אפשר שלא לקבל תגובות על היותך אישה אקטיביסטית? נציגי הקונגרס השתוממו לנוכח האישה הצעירה והנלהבת שהצטרפה אליהם (אבל אל תדאגו, הם התרגלו). בשיא פעילותה בקונגרס, פגשה רחל ינאית את יצחק שימשלביץ’ (תזכרו את השם) שהיה פעיל באותה תנועה. אני מניחה שעד כה הבנתם שרחל היא אקטיביסטית לכל דבר, כי ברגע ששמעה שישנן מהומות בין יהודים לערבים ביפו, ארזה מזוודה והפליגה לארץ ישראל עם דמעות בעיניים. סוף כל סוף החלום התגשם! היא עולה לארץ ישראל. מרבית מן היהודים הצעירים שעלו ארצה ראו את זה כמו “לידה מחדש” ולכן שינו את שמם. כך עשתה גם רחל. למה ינאית? על שם המנהיג היהודי אלכסנדר ינאי וכאות הוקרה לאביה – יונה. עם הגעתה ארצה רצה להתאחד עם יצחק שימשלביץ’ שגם הוא עיברת את שמו שמוכר כיום כשמו של הנשיא ה- 2 שלנו – יצחק בן צבי. יצחק ורחל ראו את עצמם כמו האלפים שעלו ארצה כחלוצים. אך רחל ויצחק לא היו חלוצים מן המניין, הם היו ממקימי קבוצות חלוצים שפעלו ביד אחת לטובת הארץ וייסדו עיתון עברי חדש. ואם זה לא מספיק בשבילכם הם אפילו הקימו בית ספר עברי חדש – “הגימנסיה העברית רחביה”. אחד הדברים שרחל ויצחק היו ידועים בהם, זו הדרך הצנועה בה חיו. ע”פ סיפורים רכושם היה מחצלת, כמה קרשים, בגדים ופרימוס (מכשיר הבישול של פעם). כיאה לזוג צעירים פעלתנים, רחל ויצחק הלכו בארץ לאורכה ולרוחבה, פגשו אנשים, שמעו סיפורים ואיך לא, גם החליטו לפעול. חוסר הצדק שיהודים מופקרים לגורלם צרם להם והם החליטו להקים את תנועת השומר שפעלה נגד מקרי האלימות. ולאחר שנים שבהם הספיקה ללמוד חקלאות, להקים את משק הפועלות שזכה להצלחה גדולה ולהנציח את בנה שנהרג בפיגוע בכל דרך אפשרית, בעלה, הלא הוא הנשיא יצחק בן צבי, נבחר לכהן כנשיא והיא לא הפסיקה את פעולתה. להמשיך ולספר על התרומה הגדולה שלה לארץ לא אמשיך משום שהרשימה עוד ארוכה, אבל אני מאמינה שכל אחד צריך לקחת לפחות דבר אחד מרחל ינאית בן צבי, שלא היו לה חיים פשוטים ובכל זאת קמה ועשתה מעשים. אוסיף ואומר שלקראת סוף חייה התמקדה רחל באימהות השכולות איתן הזדהתה בכל ליבה ותמכה בהן כפי יכולתה. כפי שאתם שהבנתם עד כה, רחל ינאית היא פעלתנית. אם דבר מפריע לה היא קמה ומשנה. לסיום, אני חושבת שעל הדור שלנו יש הרבה ביקורת, אבל אנחנו דור אקטיבי שאם דבר מפריע לו הוא קם ועושה מעשה כפי שעשתה רחל ינאית בן צבי (כמובן לפי חוקים וביושר).

סיפור קצר מאת תמר בק, בת 10

“אך אתה יודע את כול סוגי הצמחים ואת כול סוגי הפרחים”, שאלתי את אלון. “אני מקשיב לתוכניות טלוויזיה לומד מהם ואחר כך כותב אותם ביומן ולפעמים אני יוצה החוצה לתיול מסתכל אליהם וחוקר אותם. ועם כבר מדברים על פרחים מתחשק לי גם ללמוד על העצים”.  “אני קצת רעב ויש לי חשק לאכול משו,” אמרתי לאלון. “רוצה להכין סלט מלפפונים וחובזות” שאל אותי אלון. “כן” אמרתי לאלון בשמחה.

הגיג מאת אליה בלאט, בת 6

בוץ דבר כזה נהדר הידעתם
שיש מדינות שבהן בונים בתים מבוץ וגם חמר זה סוג של בוץ

ציור מאת אריאל בלאט, בן 7

אי אפשר לעצור את המחשבות הן מגיעות בלי רצון ואי אפשר לשלוט במחשבות

מכתב ל’עיניים’ מאת הסופרת רות אלמוג

שלום תמיר,

בשבת האחרונה בא אלי דוד נכדי עם הוריו. מייד בבואו שאל אם יש לי “עיניים” חדש. היה. עדיין לא פתחתיו. חוברת על שוויון. דוד סיפר לי שחברו נדב מאוד אוהב את “עיניים” ונדב אמר לו “לפעמים יש שם גם סיפור של הסבתא שלך.”

“את כותבת ל”עיניים” ? שאל אותי דוד.

אמרתי : “לפעמים. אבל לפעמים אני לא מצליחה וזה פשוט כשלון.”

אחר כך קראנו לו מתוך החוברת וכשהגענו לניסוי, אמרתי: “את זה אבא יעשה אתך.”

אבא של דוד קרא את ההוראות. ואמר: “אבל אין לנו צבע מאכל,” ושאל אותי אם יש לי נייר סופג. היה לי במטבח. הלכנו למטבח מילאנו כוס אחת במים עד סופה, שנייה עד השליש והשלישית ריקה, ואותה שמנו באמצע. ואז דוד אמר: “נעשה למים צבע עם קצת מיץ תפוזים” והוא מזג והמים נעשו כתומים בהירים. ואז דוד קיפל שני דפי נייר סופג לפי ההוראות ושם את פסי הנייר המקופל בכוסות והלכנו לשחק משחק. דוד תמיד מנצח, ואני תמיד כישלון, בעיקר במשחקי זיכרון. כשגמרנו לשחק הלכנו למטבח והינה ראינו שהכוס הריקה באמצע התמלאה במים הכתומים. “זה כמו נס,” אמרתי,  ואחר כך אמרתי: ” תראו איזה יופי, דוד עשה ניסוי מדעי והניסוי הצליח.” 

ואחר כך הוא צייר על דפים והוסיף משהו לסיפור והוא ישלח לכם את מה שעשה. הוא  כבר בן שש, ובחג השבועות סיפר לי שמולל חיטה בגן, חיטה שהם זרעו בחלקת אדמה בחורף ועכשיו כבר יש לה שיבולים.

הניסוי כל כך שימח אותנו. במכון דוידסון יש מדענית שנהגה להביא ברדיו להורי ילדים מיני ניסויים קלים. שכחתי את שמה. הזיכרון שלי הוא כבר כישלון, בגלל שאני זקנה. אבל הניסויים היו תמיד מעניינים ומשעשעים.

לפני שדוד והוריו הלכו הביתה, שאל אותי נכדי מתי הוא יום השיוויון ואמרתי: “נדמה לי שזה ה21 ביוני. ” איני יודעת אם זה נכון. אבדוק בגוגל.

כל הכבוד. יש לכם עוד קורא נלהב עכשיו. השבת הזאת האירה לנו החוברת את כל שעות אחר הצהריים. תודה. רות

 

 

 

ציור בנושא שבוע כדור הארץ ומדבר האקלים

ציירה: אלונה להב דרך, בת 11

 

 

מרפסת הג׳ונגל של רוז

כתבה: יסמין רוזנר, בת 13

 

“איך את יודעת איפה הצמח נמצא?”

שאלתי את רוז יום אחד.

 ישבתי ליד השולחן העגול הקטן במרפסת הצבעונית שלה, והתבוננתי באישה המבוגרת מהמהמת לעצמה בעודה משקה את הפרחים.

 “מה זאת אומרת?” היא ענתה, והמשיכה לאדנית הבאה, שהכילה פרחים צהובים קטנים. “איך את יודעת את מה להשקות, אם את לא רואה את הפרחים?” 

 “אני לא צריכה עיניים בשביל לראות אותם. מספיק לי להרגיש אותם.” 

 “הקטנים החייכנים האלה, לדוגמא.” היא החוותה בידה לכיוונם של הפרחים הצהובים, והניחה את המזלף הירוק המתקלף על השולחן לצידי. “אלה חיוכים שלא צריך לראות כדי להרגיש.”

 זאת הייתה הפעם הראשונה שלמדתי עוד קצת על הדרך בה רוז רואה את העולם.

 אני זוכר את היום בו פגשתי את רוז.

 זה היה כשרק עברנו לבית החדש. הגענו לדירה קטנה וריקה. קירות חשופים. מגדלי ארגזים. אבא כל הזמן בטלפון, מדבר עם אנשים חשובים. החדר שלי היה קטן. בלי פוסטרים של כרישים, בלי מדבקות של צוללנים ותמנונים על הקירות, בלי כלום. 

באותו היום, שוב רבתי עם רועי. הוא הפיל את הקלמר שלי על הרצפה, וכל הטושים נשפכו. “אופס,” הוא אמר, אבל היה לי ברור שהוא עשה את זה בכוונה. אז דחפתי אותו, לא חזק, אבל הוא אמר למורה ושנינו סיימנו במשרד של המנהל. בדרך הבייתה סיפרתי לאימא ואבא על מה שקרה, אבל במקום לכעוס על רועי, אימא הסתכלה עליי במבט של ‘יובל, כבר דיברנו על זה’, ואבא אמר לי שאני צריך ללמוד לשלוט בכעס שלי, למרות שבכלל הוא התחיל ושכל זה באשמתו ושהגיע לו. 

הגענו לכניסת הבניין, וראיתי את אימא ואבא מחליפים מבטים מעליי. נכנסנו למעלית בשתיקה זועמת.

איתנו במעלית הייתה עוד אישה, שברכה אותנו ב”שלום” מנומס. היה לה שיער כסוף אסוף בפקעת, והיא לבשה שמלה פרחונית. מיד שמתי לב שהיא הרכיבה משקפי שמש, למרות שהיינו במעלית, והחזיקה מקל הליכה משונה.

לפניה, ראיתי בן אדם עיוור רק פעם אחת – איש שמנמן שעבר על פנינו ברחוב, נעזר במקל הליכה כמו של האישה המבוגרת. 

זה היה המפגש הראשון שלי עם האישה העיוורת ששינתה את חיי.

הפעם השנייה שראיתי אותה הייתה כשירדתי עם הסקייטבורד שלי למגרש הכדורסל הקטן של השכונה. 

התחלתי לגלוש לאורך המגרש, מסל אחד לסל השני. אני אוהב את הסקייטבורד שלי. אני אוהב להרגיש את הרוח ולשמוע את הגלגלים מתחככים בבטון. אבל אז, פתאום, פניתי בצורה לא נכונה, הסקייטבורד החליק מתחתיו, ונפלתי על הגב. זה היה שוק פתאומי, ולרגע שכבתי שם, בוהה בשמיים כשכאב פילח את עמוד השדרה שלי. לפתע קול קרע אותי מהכאב והחזיר אותי למציאות. “אוי, זה נשמע כואב.” סובבתי את הראש שלי בנוקשות כדי לראות את העיוורת מהמעלית מגששת את דרכה לעברי באיטיות. “נפלת?” 

“כן”, אני מצליח לומר בקול קלוש. היא הגיעה אליי, והושיטה שתי ידיים מוכתמות בזקנה. לקחתי אותן, ובעזרתה, התיישרתי לאט לאט. הגב שלי עדיין כאב, אבל יכולתי לקום. 

“תודה,” אמרתי לה. “אין בעד מה. אני רוז, דרך אגב. אני מצטערת שנפלת, אבל לפחות אתה כבר לא כועס.”

לא היה לי מושג על מה היא דיברה. עשיתי את דרכי בנוקשות לעבר אחד מהספסלים לצד המגרש, הסקייטבורד מתחת לזרועי.

“כועס?” שאלתי בתימהון.

“אתמול, במעלית. מה קרה?”

אה, נכון. 

“סתם איזה ילד מעצבן מהכיתה שלי,” עניתי.

רגע… איך היא ידעה שהייתי כועס?

“הייתה לך אנרגיה של בועת זעם!”

“בועת זעם?” חזרתי אחריה.

“נו, אתה יודע, המצב הזה שבו אתה נאטם מהעולם וכל כך שקוע בכעס שלך שאתה בקושי שם לב למה שקורה בחוץ.” 

אני בכלל לא שמתי לב שהייתי ב”בועת זעם”. 

מאותו רגע, חלקים בתוכי השתנו. לדוגמא, בפעם הראשונה שלי במרפסת הג׳ונגל. 

זאת הייתה הפעם הראשונה שביקרתי את דירתה של רוז. בואו נגיד שהדירה הייתה פשוטה ולא יפה או מרוהטת במיוחד, אבל מי צריך קישוטים שאי אפשר לראות?

במקום להתיישב על הספה האפורה במרכז הסלון רוז הובילה אותי החוצה, אל המרפסת שלה.

כשהיא פתחה את הדלת, נדהמתי – המרפסת של רוז הייתה מכוסה לגמרי בצמחים! היו שם פרחים קטנים וצבעוניים, שיחים נמוכים… היה שם אפילו עץ קטן! הניחוח העשיר של עשרות פרחים ועלים שהתערבב ביחד ונכנס לנחיריי. מיד תחושה מדהימה מילאה אותי. רוז התחילה לצעוד בחדר בטקס מוזר ונפלא, מעבירה את ידיה בעדינות על הצמחים, מלטפת כל עלה וכל פרח. 

התיישבנו שם ליד השולחן העגול המתקלף, משוחחים על רגשות, מראות ותחושות, עד שאימא שלי ירדה וקראה לי לבוא לאכול ארוחת ערב.

השיחות עם רוז – הראשונה, וכל אלה שבאו אחריה, שינו בי משהו. בהתחלה השינוי היה כמעט בלתי מורגש, אבל ככול שעבר יותר זמן, הכרתי בו והערכתי אותו כחלק ממני. 

התחלתי להתפעל מצמחים לצד הדרך בדרכי הבייתה מבית הספר, במקום לשקוע בדאגה עצבנית כמו בדרך כלל.

שמתי לב שיופי שמקיף אותנו מכל כיוון, פשוט לא לכולם יש זמן להבחין בו, ולהעריך אותו. אפילו לקחת שנייה ולומר תודה על חיינו. אלה דברים שהופכים אותי לבאמת באמת מאושר.

כמה ימים אחרי שביקרתי את רוז, רועי צחק עליי בגלל בובת הלוויתן שתלויה לי על התיק. זאת בובה שקיבלתי כשהייתי ממש קטן, כשרק התחלתי להתעניין בחיים הימיים. מאז שקיבלתי אותה, לקחתי אותה איתי לכל מקום. היא באה איתי כל יום לבית הספר קשורה לי לתיק. 

באחת ההפסקות, ראיתי את רועי משחק איתה. הוא ניתק אותה מהתיק שלי, והקפיץ אותה מיד ליד. 

“תחזיר לי את זה, רועי.” אמרתי. 

“למה? יובלי רוצה את בובה? אה?” הוא ענה בקול תינוקי.

“תפסיק. תביא לי אל זה.” חזרתי. 

“אוי, יובלי עומד לבכות?”

יובל הישן היה חוטף את הלוויתן מהיד של רועי, דוחף אותו,ומתחיל מריבה. 

אני אני כבר לא יובל הישן. אני יובל חדש, שיודע לשלוט בעצמו. 

הושטתי את היד שלי ברוגע. “רועי, תחזיר את זה.”

אני חייב להגיד שהופתעתי כשרועי הניח את הלוויתן בידי. הוא בטוח לא ציפה לתגובה שלי.

ניכר כי רועי השתעמם ממני, והלך להציק לילד אחר.

זה היה רון, ילד ג׳ינג׳י ממושקף נמוך. 

“היי,” אמרתי.

“רועי, להציק לילדים לא עוזר לך בכלום. תעזוב אותו,  ותלך להעסיק את עצמך בדרך אחרת.” 

שניהם, רועי ורון, שלחו אליי מבטים מופתעים. זאת כנראה הייתה הפעם הראשונה שמישהו מנע מרועי להציק לילד אחר. בוודאות הפעם הראשונה שילד בגילו אמר לו את זה. “אתה לא יכול להחליש אחרים כדי לחזק את עצמך. זה לא עובד ככה. אתה תראה. אתה לא יכול לתת לכעס שלך להניע אותך ללא שליטה. אתה חייב ללמוד לעצור לפני שאתה עושה משהו. אתה חייב לחכות שנייה ולחשוב אם זה באמת שווה את זה. אתה חושב שזה שווה להיות חזק, אבל בלי שום חבר?”

רועי לא ענה. הוא התרחק מאיתנו כמו כלב עם זנבו בין רגליו. 

“תודה” שמעתי את רון אומר. 

חייכתי אליו. “על לא דבר. מישהו היה חייב להעמיד אותו במקום.”

מאז אותו יום, אני ורון היינו מסתגרים בחדר שלי לשעות, משחקים בצוללנים ומציירים ליוויתנים וכרישים. 

גם המשכתי לבקר את רוז. היינו יושבים במרפסת הג׳ונגל שלה ומשוחחים על כל מיני דברים מעניינים.

אבא הפסיק לדבר בטלפון כל היום. הוא הבטיח לי שכולנו נלך לאקווריום המפורסם שבעיר בסוף השבוע. אני לא יכול לחכות!

 

ציור לרגל יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה

ציירה: גפן בנור, בת 12

 

טרריום

יצר: נגב, בן חמש וחצי

בעקבות המאמר ‘עולם קטן בצנצנת’ מאת עידו בן-דורי, גיליון ‘היקום’


 

מוסר פרדוקסלי

כתב: עפרי עירון, בן 12

“המחשבות שלך אינם חופשיות.” ניקו סיכם בפשטות.
“למה לא?”
“המחשבות שלך נובעות ממך. ואת לא חופשייה.”
“יש לך דוגמה?”
“כמובן. קודם כל, מחשבותיך נובעות מהמצב הפיזי שלך, שבעולם טוב יותר לא היה צריך להשפיע על הגמישות הנפשית שלך, אבל בעולם אנושי לא מושלם מכביד עליך יותר משאת חושבת. ככל שאת יותר עייפה, כך יש לך פחות אנרגיות להתאמץ ולדחוף את ההיגיון שלך דרך הדעת המקובלת. הנפש שלך מעגלת פינות בשביל להתאים לתבנית הגופנית. דבר שני, ההיגיון שלך בוגדני.”
אמי שלחה בו מבט זועף.
“זה נכון.” פניו של ניקו היו צלולים, והוא הוסיף כדרך אגב, “היגיון הוא מושג מוטעה. תחשבי על עצמך כאבן, כשאת נולדת חדה ומשוננת. כל דעותיך על העולם נובעות מאינסטינקט פשוט. עכשיו, תדמייני שעל האבן שהיא את זורם נהר שוצף. זרם חזק. הזרם הזה הוא החברה שאת גרה בה. החברה, בעצם, היא רשת סבוכה של אינסטינקטים וצרכים שאנשים שונים במקומות שונים תוו ביחד. במקומות שונים, הצרכים היו שונים, ולפיכך הרשת שונה. באזור שלך בעולם, הרשת הספציפית שלך התוותה לך מוסר מסוים, צרכים מסוימים, וכמובן-דעות מסוימות, קדומות אפילו. האבן שלך נשחקה עם השנים תחת הזרם הזה. לכן את לא יכולה להסתמך על ההיגיון שלך, כי הוא בעצם ההיגיון של הסביבה שלך. כדי להיות חופשיה באמת, את צריכה להשתחרר מההיגיון שלך. אבל אז, כמובן, כל השיפוט שלך יהיה מבוסס על אינסטינקט חייתי בלבד, ולא שיקול מושכל.”
“פרדוקס,” הוסיפה אמי.

שני שירים קצרים

כתבה: טליה פרץ, בת 11

יש שאומרים שיש בעולם רק שחור ולבן יש שאומרים שיש גם אפור כמובן אני חושבת שהכל יחסי שבתוך השחור יכול לנצנץ אור.

*

לפעמים אני מרגישה שאין בתוכי כלום אני מרגישה מין ריקנות כזאת כאילו הגוף שלי רדום

הצעה למדור: ספר לי סיפור

הציעה וציירה כותרת: נגה גרמייז, בת 9

המרתף הכלבי

כתבה ואיירה: נגה גרמייז, בת 9

פעם היה כלב שקראו לו מותק! והוא היה מתוק. אבל יום אחד מותק התעורר מרעש שהגיע מהמרתף. מותק נבהל מהרעש, והוא התקרב בזהירות לדלת המרתף וירד במדרגות החשוכות, והרעש נהיה גדול יותר וחזק יותר. והנה צל גדול וצעדים מתקרבים אליו! והנה אחיו של מותק מתקרב סוחב עליו סולם שגובהו כשני מטרים!

סיפור החלום של מאיה

כתבה: נועה אליאס, בת 11 

29.8.2021

“יומני היקר, עוד שלושה ימים אני עולה לכיתה ה’1, אני מאוד מתרגשת, לא יאמן שאני כבר בכיתה ה’, אני זוכרת את היום הראשון שלי בכיתה א’. אני זוכרת איך אני ורוני, החברה הכי טובה שלי כבר מהגן, עברנו מתחת לגשר הבלונים הצבעוני שעליו כתוב: “שלום כיתה א”….

“מאיה, בוקר טוב, צריך לקום לבית ספר” שמעתי את אמא אומרת לי, “למה דווקא באמצע החלום” אמרתי. לאחר כמה דקות מצאתי את הכוחות וקמתי מן המיטה, צחצחתי שיניים, לבשתי את חולצת בית ספר הכחולה שלי וג’ינס קצר, עשיתי קוקו ובשעה 7:40, אני ועדי, אחותי שעולה לכיתה ג’, היינו מוכנות, “יצאנו לבית ספר” אמרתי לאמא ואבא, “בהצלחה מתוקות” הם אמרו. יצאנו מהבית. עדי ביקשה שאחזיק את ידה. היא אמרה שהיא כ”כ מתרגשת ושזה יעזור לה להירגע מעט. החזקתי לה את היד וסיפרתי לה סיפורים כדי להסיח מעט את מחשבותיה.  

הגענו לבית ספר, אני מאוד מתרגשת. ישר ראיתי את רוני שרצה לעברי בשמחה, היא תמיד מגיעה לבית הספר מוקדם. “את מתרגשת?” שאלה אותי רוני, “כן, מאוד”, עניתי. ” גם אני” השיבה רוני. צעדנו לכיוון הכיתה החדשה שלנו, הכיתה ממוקמת ליד חדר אומנות. “חשבת כבר באילו חוגים תהיי השנה?” שאלתי את רוני, “אני עדיין חושבת, אני מתלבטת בין אומנות, לתיאטרון”. רוני מאוד מוכשרת, “אני חושבת שמתאים לך חוג תיאטרון, את טובה בזה” אמרתי לה, “תודה. את חשבת כבר באילו חוגים את רוצה להיות?”, “כן אני רוצה להיות בחוג בלט”. פתאום שמעתי קול מאחורי, “בלט??? את???? איזו חיה בסרט, חושבת שהיא רקדנית” שמעתי צחקוקים ברקע, זו הייתה אמה, הילדה הכי מעצבנת בכיתה, תמיד מעליבה ילדים אחרים, הרגשתי מושפלת, פתאום כל ההתלהבות מהשנה החדשה, ירדה לי. המשכתי בכיווני לכיתה, ורוני אחריי. “איזו מעצבנת” אמרתי, “לגמרי, מה היא רוצה ממך? היא מקנאה בך” רוני ענתה. רוני תמיד מעודדת ועוזרת לי. הגענו לכיתה, רוני ואני התיישבנו אחת ליד השנייה, מאחורי השולחן של איתן ונדב.

פתאום נשמע הצלצול, כולם מיהרו להתיישב במקומות, גילה המחנכת החדשה שלנו נכנסה לכיתה. התחלנו בשיעור שפה, גילה ביקשה מאיתנו לכתוב על חוויה שחווינו בחופשת הקיץ. התלבטתי על מה לכתוב, על החופשה באיטליה, או על מסיבת יום ההולדת שהייתה לי בקיץ. לבסוף, החלטתי לכתוב על היום ההולדת.

כתבתי על כך שכל החברות מהכיתה הגיעו אלי הביתה, למסיבת בריכה לכבוד יום הולדתי, כתבתי שהושמעה מוזיקה מקפיצה והיו חטיפים טעימים, חלק מהבנות רקדו, חלק אכלו וחלק שחו בבריכה. לקראת סוף המסיבה, אמא ואבא הוציאו לנו את העוגה, היא הייתה כל כך טעימה בנוסף על כך שהייתה יפה. היא הייתה עם קצפת ורודה ועליה כתוב: “מאיה בת 10”. בנוסף, קישטו את העוגה כל מיני פרחים משוקולד, זה היה נהדר. בנוסף, כתבתי שלאחר שכל החברות הלכו פתחתי את המתנות, הן היו נפלאות: מרוני קיבלתי חולצה יפהפייה, משני קיבלתי פאזל של אלף חלקים, מזיו קיבלתי כוס עם תמונה שלה ושלי ועוד הרבה מתנות נפלאות. גילה ביקשה ממני להקריא את החוויה שלי מול הכיתה, הסכמתי. שסיימתי לקרוא גילה אמרה: “וואו, כל הכבוד כתבת נפלא, מישהו רוצה להוסיף?” “אני הייתי ביום הולדת והיה כיף מאוד, אה ומאיה כתבת מאוד יפה” רוני אמרה, חייכתי אליה. לעומת רוני, אמה עשתה פרצוף כועס ומעצבן, פשוט התעלמתי, אבל עדין לא הבנתי מה קרה, למה היא מתנהגת ככה ומה עשיתי.

השעה הייתה 13:30, נשמע הצלצול לסיום הלימודים. יצאתי מהכיתה וחיכיתי לעדי ליד השער, חיכיתי עשר דקות אבל לא ראיתי את עדי. לאחר כמה דקות שמעתי צעקה “מאיה!!”, “הנה את כבר דאגתי, למה לקח לך כל כך הרבה זמן לצאת?” שאלתי. “דיברתי עם עמליה, אנחנו רוצות להיפגש היום.” עדי ענתה. “עמליה?” שאלתי, לא זכרתי שיש לעדי חברה בשם עמליה. “נו מאיה, עמליה הג’ינג’ית עם העיניים הירוקות” עדי אמרה, “אה נכון”, נזכרתי, “אבל לא ידעתי שאת חברה שלה”, “עכשיו כן” עדי השיבה. הגענו הביתה, אמא חיכתה לנו בבית עם שניצלים ופסטה שהכינה, “היי אמא” אמרתי שנכנסנו, “היי חמודות, איך היה בבית ספר?” אמא שאלה, “היה נחמד, חוץ ממה שקרה עם אמה” עניתי. “מה קרה עם אמה?” שאלה אותי אמא, “אני אספר לך עוד מעט, עכשיו אני ממש רעבה”.

התיישבנו לאכול, עדי, אמא, מיכאלה אחותנו התינוקת ואני. עדי אמרה לאמא שהיא רוצה להיפגש עם עמליה, אמא הסכימה ואמרה שתדבר עם אמא של עמליה. “אז מאיה מה קרה עם אמה?” אמא שאלה. סיפרתי לה הכל ואז היא ענתה “היא מתנהגת מאוד לא יפה, אני אדבר עם גילה המורה”, “לא!!!! אני אסתדר לבד” אמרתי, וישר קמתי מהמקום פיניתי את הצלחת שלי לכיור והלכתי לחדר. לאחר כמה דקות אמא נכנסה אל החדר ואמרה לי: “מאיוש חמודה שלי, אני רוצה לעזור לך, אם אמה מתנהגת אליך ככה זה לא בסדר, אם תתנהג ככה גם מחר, תספרי לי” והתכוונה לצאת מהחדר, אבל אמרתי לה לפני שיצאה: “אוקיי אספר לך, אבל אמא אני גם רוצה להירשם לחוג בלט” ביקשתי, “אין בעיה, ארשום אותך” אמרה, “תודה, אמא”. אמא חייכה אלי ויצאה מהחדר. העברתי את היום בהכנת שיעורי בית במתמטיקה ומדעים, בצפייה בטלוויזיה ובנוסף דיברתי עם רוני בטלפון.

הגיעה השעה 21:30, כיוונתי את השעון המעורר לשבע בבוקר ונכנסתי למיטה, אך לא הצלחתי להירדם, הראש שלי היה מלא במחשבות מה לעשות עם אמה, אמרתי לאמא שאני לא צריכה את עזרתה ואינני צריכה גם את עזרת גילה המורה, עכשיו אני צריכה להחליט מה לעשות. החלטתי שאני אתייעץ מחר עם רוני, שני וזיו, בטוח הן ידעו לעזור לי. השעון צלצל וקמתי מן מיטתי, התארגנתי לבית ספר ורק ב-7:55 אני ועדי יצאנו לבית הספר, כי עדי לא קמה בזמן והייתי צריכה לחכות לה.

נשמע הצלצול לתחילת ההפסקה, קראתי לרוני, שני וזיו ואמרתי להן שאני צריכה לדבר איתן. התיישבנו מתחת לעץ שליד מגרש בית הספר והתחלתי לספר: “אז כמו שאתן יודעות, אמה מציקה לי הרבה בזמן האחרון, אני רוצה להבין למה ולעצור את זה. אמרתי לאמא שלי שאני לא צריכה את עזרתה ואת עזרת גילה המורה, אז רציתי להתייעץ איתכן מה לעשות. אז קדימה, אני מקשיבה, מה אתן חושבות שאני צריכה לעשות?” “אני חושבת שכדאי שמחר בהפסקה, תדברי עם אמה ותשאלי אותה למה היא מתנהגת ככה, אולי היא תשתף אותך ותטפלו בזה ואולי אפילו בעקבות השיחה תהיו חברות.” הציעה זיו. “אם תרצי נוכל לעזור לך ונבוא איתך לדבר עם אמה, כמו שאנחנו יודעות אמה הציקה בנוסף לעוד מספר ילדים מהכיתה וחייבים לטפל בזה, היא לא יכולה להתנהג כך” הודיעה שני. “אל תדאגי מאיוש אנחנו חברות שלך לעד, אנחנו נעזור לך”, אמרה רוני ומילותיה ריגשו אותי מאוד.

נשמע הצלצול אשר סימן את סוף ההפסקה וחזרנו לכיתה. המורה אוריה נכנסה לכיתה והתחלנו את שיעור מתמטיקה. “צהריים טובים, אנא עבדו בחוברת בעמודים 174-178, אפשר לעבוד בזוגות, עבודה נעימה.” אמרה אוריה. רוני הציעה לי לעבוד איתה והנהנתי בהסכמה.  התחלנו בעבודה, יחד עם הכתיבה והלמידה עזרנו אחת לשנייה בדברים שלא הבנו, צחקקנו, פטפטנו ודברנו על טיול תחילת השנה שמתרחש בצופים בעוד כשבוע. לפתע נאלצנו לעצור את עבודתנו בגלל אמה שהפילה את הקלמר שלי, הספרים שלי ומחברותיי. ישר שאלתי בכעס “אמה, למה הפלת לי את הקלמר, הספרים והמחברות?”, “אופס, בטעות” אמה אמרה, וברקע שמעתי ילדים וילדות שצוחקים. “ממש בטעות” רוני אמרה בתוקפנות, היא עזרה לי והגנה אלי. “מה קורה כאן?” שאלה אוריה, “אמה עברה ליד שולחני והפילה לי בכוונה את הקלמר, הספרים והמחברות  אך לא מודה” השבתי. “אמה זה נכון? אוריה שאלה בכעס, אמה הורידה את ראשה ושתקה, “גשי בחזרה למקומך, תמשיכי בעבודה.” הורתה אליה בכעס אוריה. “אוף, איזו מעצבנת, בואי נמשיך בעבודה” אמרתי לרוני, “כן, מקווה שהשיחה מחר תעזור” אמרה רוני בספק.

נגמר בית הספר, עדי ואני חזרנו ביחד הביתה ואמא הפתיעה אותנו בסושי, אני מאוד אוהבת סושי ולכן שמחתי מאוד. גמרנו לאכול, הלכתי לחדרי והתחלתי להכין את שיעורי הבית בגיאוגרפיה ובאנגלית. אמא נכנסה אל חדרי והודיעה “מאיה חמודה, מצאתי עבורך שיעור בלט במתחם הספורט היום, בשעה 17:00, כמו שביקשת, למורה קוראים נילי, דיברתי איתה. נילי אמרה שהקבוצה ברמה גבוהה, תצטרכי לעבוד קשה, את מוכשרת אני מאמינה בך”. “וואו, אמא איזה כיף, תודה רבה” אמרתי לאמא בהתלהבות וקמתי לחבק אותה. “אני אלבש את הבגד גוף השחור, הישן שלי”, אמרתי, “מעולה, נצא ברבע לחמש” הודיעה אמא.

הגיעה השעה ארבע והתחלתי להתארגן, לבשתי את הבגד גוף שלי, עשיתי גולגול בשיערי ואני ואמא יצאנו לשיעור. “אני מתרגשת” אמרתי לאמא תוך כדי נסיעתנו באוטו. “אל תדאגי, הכל יהיה בסדר, את תהני מאוד” אמא הרגיעה אותי. “אמא, שחכתי לעדכן אותך, היום בהפסקה רוני, זיו ושני הציעו לי שאדבר מחר עם אמה, אשאל אותה למה היא מתנהגת אלי ככה  וכך נטפל בעניין”. “מעולה, מאיוש הגענו, בואי נצא” אמא אמרה. נכנסנו למתחם, עלינו במדרגות “נילי רשמה לי שהשיעור מתקיים בסטודיו הקרוב ביותר למדרגות” אמא אמרה לי. נכנסנו לסטודיו הוא היה מלא בבנות הלבושות בבגד גוף שחור, דומה לשלי, הן היו עם גרביון לבן, עם חצאיות בצבע שחור, נעלי בלט וגולגול בשיערן. בין כל הבנות פתאום הבחנתי באמה, היא הסתכלה אלי במבט כועס ומופתע, אך שתקה. המורה נילי נכנסה פתאום לסטודיו ושאלה אותי: “שלום, את מאיה נכון?” “כן” עניתי בלחש, “אני נילי, ואלו הבנות, תצטרפי אלינו היום לשיעור בלט קלאסי ותראי אם תאהבי”, הנהנתי. “בנות, בואו נתחיל בשיעור תעמדו במקומות בבקשה, מאיה בואי אלי אגיד לך היכן לעמוד” אמרה נילי, צעדתי לעברה, “מקומך הזמני יהיה שם, ליד גאיה” הנהנתי והלכתי לעמוד ליד גאיה. לא הבנתי הרבה מהתנועות, אבל מה שכן הבנתי, שאני אוהבת לרקוד בלט, פשוט זרמתי עם המורה, הבנות והמוזיקה היפה. הסתיים השיעור, אמא חיכתה לי מחוץ לסטודיו, “איך היה מאיוש?” שאלה אמא, “היה מדהים, כל כך כיף” עניתי, “מעולה, אני אדבר עם נילי ואעדכן אותה שאת רוצה להמשיך בחוג”.

למחרת היום, הגעתי לבית הספר כשאני חדורת מטרה לדבר עם אמה ולנסות לפתור את ההתנהגות הלא נעימה שהיא מפגינה כלפי. מעבר לכך שנפגעתי ממנה מאוד, ההתנהגות הזו גרמה לכך שהבנות לא יכולות להמשיך ולעשות דברים כיפיים ביחד, כמו שנהגנו לעשות בעבר. בשיעור הראשון שלחתי לאמה פתק, “אמה, אני רוצה שנדבר בהפסקה על מה שקורה בניינו”. הלב שלי דפק בעוצמה, כל כך פחדתי מהתגובה שלה. לשמחתי, ראיתי שחיוך קל עלה על השפתיים שלה לקריאת הפתק והיא השיבה לי במהרה “אוקי”. בהפסקה, יצאנו מהכיתה ביחד והלכנו לספסל המרוחק לדבר. “אמה, רציתי לדעת למה את מתנהגת אלי ככה? זה לא נעים לי… פעם היינו חברות, מה קרה?”. “את באמת לא יודעת מה קרה?”, “באמת” אמרתי. “מאיה, כל הקיץ לא הזמנתן אותי למפגשים שקיימתן כל הבנות והרגשתי שאתן לא רוצות להיות בסביבתי, אני זו שנעלבתי ובנוסף, עד שמצאתי לעצמי חוג בלט שבו אני טובה, עכשיו את מצטרפת והורסת לי גם את זה”. “אמה, קודם כל אני מתנצלת”, אמרתי. זכרתי שאמא לימדה אותי שאם משהו נעלב כדי קודם כל להתייחס לכך. המשכתי- “אני לא יודעת אבל על מה את מדברת כי כל פעם שנפגשנו הצענו לך להצטרף וכל פעם את דחית אותנו מכל מיני סיבות. אחרי מספר פעמים הרגשנו שאת זו שלא רוצה בחברה שלנו”. “זה לא נכון, כשאמרתי שאני לא יכולה, זה באמת כי לא יכולתי, אתן סתם קפצתן למסקנות”. “אני חושבת שיש מצב שאת צודקת” עניתי. “אני חושבת שפשוט עדיף לדבר על הדברים ולא להגיע למסקנות סתם”, אמרתי. “אני מסכימה” אמרה אמה. “מתחילות דף חדש?” שאלתי, אמא ענתה “אני אשמח”.

היום השלישי ללימודים נראה היה אחרת לגמרי מהיומיים שחלפו. סיפרתי לכל הבנות על השיחה שהייתה לי עם אמה ואמה הצטרפה אלינו להפסקות והיה כיף ונעים כמו פעם. חזרתי הביתה וסיפרתי לאמא שהצלחתי להתמודד לבד ובעזרת החברות שלי. אמא מאוד שמחה ואמרה” מאיה, אני גאה בך, ניכר שהתבגרת”. עדי שתמיד אהבה להצטרף לשיחות שלנו אמרה “מאיוש, אני שמחה גם בשבילך כי אני לא אוהבת שאת עצובה”. אחר הצהריים אמה הציעה לי להצטרף אליה לבלט. שמחתי מאוד. הלכנו ביחד ודברנו עוד על הדברים ובעיקר מה נעשה כדי שלא נגיע שוב למצב הזה.

בלילה לפני השינה, הרגשתי שעכשיו השנה באמת יכולה להתחיל טוב. הרגשתי מסופקת מהחברות שעזרו לי ומהדרך שעשיתי בשלושה ימים שחלפו. חלמתי על הרצון שלי ללמוד בלט ועל כך שכיף יותר לעשות זאת עם אמה כחברה טובה.   

20.6.2022

“יומני היקר,

עוד עשרה ימים, נגמרת שנת הלימודים. בשנה האחרונה גדלתי, התבגרתי, הגשמתי חלומות ומצאתי חברות חדשות. אני אסיים את כיתה ה’, לאחר החופש הגדול אעלה לכיתה ו’, השנה האחרונה בבית הספר היסודי, ולאחר מכן אעלה לחטיבת הביניים. בנוסף עוד כשלושה ימים, מתקיים מופע סיום השנה בחוג בלט, אני מאוד מתרגשת. השנה התחלתי לרקוד בלט ואני מאושרת מהעובדה הזאת, הכרתי חברות חדשות וגם הכרתי את עצמי יותר לעומק בזכות הבלט. למדתי על עצמי שאני אוהבת לרקוד, המוזיקה מרגיעה אותי ותמיד נותנת לי השראה לעוד שאיפות וחלומות. למופע אני הולכת עם חברתי הטובה, אמה. התחלנו את השנה, לא בטוב, כפי שאתה בוודאי זוכר 😊אבל בזכות שיחות שקיימנו ותקשורת טובה, הצלחנו להתפייס ולהינות מחברות חזקה. אני מרגישה שהייתה לי שנה מאוד עמוסה ולכן לא כתבתי בך, יומני, משום שלא היה לי זמן. נתראה במופע…תחזיק לי אצבעות”.

 

צ’וצה והדג יוסיפון

כתבה: גילי גודין פישר, בת 9

הסיפור שאני כתבתי הוא סיפור מהחיים האמיתיים שלי 😄

הסיפור מתחיל בבית של דודה שלי, יש לה המון דגים🐟 אבל היום הסיפור על הדג יוספון (יש לו שם מוזר!?) דג העקרב שלה. יום אחד הכלבה של דודה שלי צ’וצ’ה הסתובבה בבית, היא אהבה מאוד חטיפים של כלבים. עכשיו בואו נחזור ליוספון, הוא קפץ מן האקווריום שלו. דודה שלי ראתה משהו שחור מתחת לשולחן אך חשבה שזה סתם לכלוך אבל באמת זה היה יוספון על הריצפה מת 😔. וכמו שאמרתי לכם צ’וצ’ה אוהבת מאוד חטיפים אז היא גם ראתה משהו שחור על הרצפה אבל בניגוד לדודה שלי היא ניסתה לאכול את זה . אחרי כמה שעות דודה שלי ראתה את האקווריום ריק ואז היא חשדה ב………………………. צ’וצ’ה😋 סוף

שיר

מאת: איילה בקי טבצ’ניק, בת 9

יש דבר,

שמעצבן אותי במיוחד,

שבפארק שעשועים יש רק מתקן אחד.

כי אם אתם רוצים, להיות לבד בנדנדה

תמיד יצטרף ילד או ילדה.

כי זה רק מתקן אחד,

וכל זה פשוט מאוד,

גן עם מתקן יחיד לא יכול לי לעבוד.

ספורן אוריגמי

יצר: דניאל אברמוביץ, בן 9 

שכבות היונוספרה בכדור הארץ

כתב: דניאל אברמוביץ, בן 8

אני שותף בקבוצות פייסבוק של אלקטרוניקה וארדואינו, ולאחרונה פתחתי קבוצה באותו נושא.

בקבוצת האלקטרוניקה ובקבוצת הארדואינו אני (ועוד אחרים) שואלים שאלות בקשר לנושא, ואם הם מצליחים להרכיב פרוייקט, הם משתפים אותו בקבוצה. לעתים קרובות אני גם עונה ומצליח לעזור גם לאחרים מכל הגילאים. נראה בעיני נפלא שגם ילד בן 8, שזה אני, פוגש אנשים מכל מיני מקומות מהארץ ומהעולם.

בקבוצת הארדואינו קיבלתי 3 “תגים”: מספר סיפורים ויזואליים, יוזם שיחות וכוכב עולה.

 

לאחרונה הזדמן לי לפגוש בנושא חדש הקשור לעולם האלקטרוניקה – חובבות רדיו.

מצאתי פוסט שפרסם עמוס, המרצה בקורס שהזמין חובבי רדיו להירשם לקורס.

אני ואמא קצת בדקנו את הנושא, וכבר הצלחנו להבין שמדובר לא בהקמת תחנת מוזיקה, אלא בהפעלת תחנה שדומה יותר לתחנה שמשדרת בשפת מורס. אבל גם מאפשרת לשוחח עם אנשים מכל העולם!

 

מהי חובבות רדיו?

חובבות רדיו היא תחביב מדעי, טכנולוגי וחברתי, שהתפתח במאה ה-20.

תועלתה העיקרית היא בקידום טכנולוגיות תקשורת, בפיתוח יכולות טכנולוגיות ובסיוע לשירות הציבור והמדינה.

בארץ יש לא מעט חובבי רדיו. אפילו באזורי מגוריי, בהמשך אנסה לחבור למספר חובבים, לבקר בתחנה שלהם ולהכירם.

 

הצטרפותי לקורס – התחלה

התכוננו לצאת, התרגשתי מאוד ולא ידענו מה יהיה בקורס.

בזמן הקורס אני הסתכלתי על המצגת שבקורס, ולעיתים אכלתי קצת או שתיתי.

ישבתי בקורס וכל הסטודנטים היו גדולים ממני, אבות לילדים אחרים אפילו, למרות זאת היה לי ביטחון לשאול שאלות במהלך הקורס.

עמוס היה המרצה. פגשתי גם את דניאל מחבר הספר, שנתן לי את ספר הקורס.

בסיום השיעור פגשתי מישהו שמומחה בארדואינו כמוני.

 

כיצד אני לומד בעצמי?

מכיוון שאני  “הצעיר בחבורת הסטודנטים” בקורס חובבי הרדיו, הייתי צריך לשכנע את עמוס ודניאל שאני מתאים. גם קיבלתי אישור מהוועד של חובבי הרדיו, ובעזרתם קיבלתי את קורס חובבי הרדיו- גם ממוחשב וגם כאפשרות להגיע ללמוד בכיתה עם עם יתר הסטודנטים.

 

שכבות היונוספרה

המבנה של היונוספרה מורכב מ-4 שכבות:D, E, F1, ו-F2.

התפקיד של היונוספרה הוא להחזיר את הגל האלקטרומגנטי שנפלט מהמשדר.

בשעות הלילה, שכבות D ו-E נמוגות, ושכבות F1 ו-F2 מתרכזות לשכבה F.

מה שזה אומר שקצת יותר קשה לשדר בלילה, מאשר ביום. 

 

בסיום הקורס כל הסטודנטים- ואני, עומדים לפגוש את האסטרונאוט הישראלי שיטוס לחלל.

הצטרפו כמנויים דרך פייפאל:
כתבו לנו את שמות 2 גיל' המתנה
הצטרפו כמנויים דרך פייפאל:
כתבו לנו את שמות 2 גיל' המתנה